Епископски савјет СПЦ предао приједлог измијена спорног закона

Срна
Епископски савјет СПЦ предао приједлог измијена спорног закона

ПОДГОРИЦА - Представници Епископског савјета Српске православне цркве /СПЦ/, предвођени Његовим високопреосвештенством митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, предали су Влади Црне Горе приједлог измјена одредаба спорног Закона о слободи вјероисповијести.

Из СПЦ су истакли да се мора говорити о измјенама Закона, а не о његовој примјени јер законско рјешење није у складу са Уставом, ни међународним стандардима, док Влада Црне Горе сматра да се кроз дијалог и изградњу међусобног повјерења, као и кроз давање додатних и одговарајућих гаранција, овај закон може примјењивати као модеран и усаглашен са Уставом и европским стандардима.

На позив премијера Црне Горе Душка Марковића данас су о Закону о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница разговарали представници Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-приморске и епархија Српске православне цркве у Црној Гори.

"Данашњи састанак окончан је у духу међусобног уважавања уз оцјену обију страна да је протекао у конструктивној и отвореној атмосфери. Обје стране су у потпуности исказале своје ставове у погледу отворених питања везаних за Закон", наводи се у заједничком саопштењу Владе Црне Горе и Епископског савјета СПЦ у Црној Гори.

Влада је примила к знању ову иницијативу оцијенивши да је за одговор на то питање потребно свеобухватно сагледавање не само овог закона, него и других могућности које нуди правни систем.

Договорено је да разговори буду настављени на експертском нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана