Епископ Иринеј одликован за заслуге помирења Срба и Мађара

Срна
Епископ Иринеј одликован за заслуге помирења Срба и Мађара

НОВИ САД - Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј одликован је мађарским орденом за допринос на историјском помирењу два народа.

Епископу је у име предсједника Мађарске Јаноша Адера Средњи крст ордена за заслуге уручио замјеник премијера Жолт Шемјен.

Свечаности у Патријаршији у Београду присуствовали су патријарх српски Порфирије и представници мађарске националне мањине у Србији, као и највиши црквени великодостојници.

Мађарски амбасадор Атила Пинтер прочитао је писмо мађарског предсједника Адера, објављено је на сајту Српске православне цркве.

"Улога Иринеја Буловића у историјском помирењу мађарског и српског народа и његов рад на промоцији међувјерског дијалога значајно су допринијели јачању повјерења и развоју односа између два народа", навео је Пинтер.

Он је додао да их је улога владике у процесу помирења, његов приступ који свједочи о разумијевању и његова отвореност према мађарском народу подстакла да дају приједлог за додјелу овог високог одликовања.

"Не могу довољно да истакнем колико је важно заједнички мирно живети у регији у којој је напетост између народа и земаља више пута била побуђена", истакао је Пинтер.

Владика Иринеј је захвалио за одликовање и истакао да овдје не постоји период у којем поред Срба нису живјели и Мађари, некад је у неком дијелу било више једних, некад више других.

"Важно је да се осећамо сви као код куће, било овде, било у Мађарској", рекао је владика.

Он је навео неке од блиставих историјских момената између Србије и Мађарске, али и своје блиске и личне контакте са мађарском заједницом које су биле дио његовог одрастања, али су се одржале све до данас.

"То што сте Ви и господин председник Мађарске истакли као неку моју заслугу, у ствари је само мој покушај да поступам по нашој хришћанској вери и савести", рекао је епископ Иринеј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана