ЕП: Преиспитати истрагу о убиству Душка Јовановића

Танјуг
ЕП: Преиспитати истрагу о убиству Душка Јовановића

ПОДГОРИЦА - Европски парламент (ЕП) наглашава потребу да се преиспита истрага о убиству главног уредника подгоричког дневника Дан Душка Јовановића и размотри могућност ангажовања страних експерата да би се обезбjедила потпуна и ефикасна истрага.

То је навела група европских посланика у амандману на текст резолуције ЕП о Црној Гори, које су поднијели европски посланик Клемен Грошељ, Петрас Ауштревичиус, Илхан Кучук и Хавијер Нарт. Аутор текста резолуције је известилац ЕП Тонино Пицула. 

На текст резолуције поднето је око 250 амандмана. 

 "Размотрити могућност ангажовања страних експерата да би се обезбједила потпуна и ефикасна истрага случаја", навели су Грошељ, Ауштревичиус, Кучук и Нарт.  

Премијер Дритан Абазовић затражио је недавно од америчког државног секретара Ентонија Блинкена помоћ Федералног истражног бироа (ФБИ) у истрази о убиству Душка Јовановића.

Јовановић је убијен 27. маја маја 2004. године у Подгорици, али налогодавци и извршиоци још нису познати.

"Рад на овом случају највише усложњава проток времена, имајући у виду да је прошло 19 година од поменутог убиства, за које је до сада само једно лице осуђено за саучесништво у убиству и истрага, у циљу потпуног расвјтљавања злочина, још не показује резултат", истиче се у писму које је Абазовић упутио америчком државном секретару.

 За саучесништво у убиству Јовановића Подгоричанин Дамир Мандић осуђен је на 19 година затвора

  Свеукупно, црногорско тужилаштво и полиција до данас нису утврдили ко је и због чега пуцао у Јовановића, иако је досад на том случају радило више тужилаца. Недавно је отворена нова истрага о конкетним опструкцијама са којима су се суочавали полиција и тужилиштво од тог убиства, али није познато да ли се дошло до нових доказа, пише портал РТЦГ

  Абазовић је изјавио и да су чланови Комисије за истрагу напада на новинаре имали састанке са представницима америчке Амбасаде у Подгорици, на којима је тема управо била могућност ангажовања америчких експерата у решавању овог случаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана