Екстремни временски услови на подручју Црне Горе у наредна два дана

Srna
Foto: Freepik

ПОДГОРИЦА - На подручју Црне Горе у наредна два дана очекују се екстремни временски услови, па из Директората за заштиту и спасавање при МУП-у апелују да грађани своје активности прилагоде најављеној метеоролошкој ситуацији а сви учесници у систему заштите подигну ниво оперативне спремности.

Из Директората се позивају сви учесницима у систему заштите и спасавања да подигну ниво оперативне спремности, у циљу правовременог и ефикасног дјеловања на најаву екстремних метеоролошких појава на територији Црне Горе.

"У петак и суботу очекује се дејство циклонске активности на подручју Црне Горе која ће у јужним-приморским и централним предјелима условити јаку кишу, локалне краткотрајне олујне непогоде и јак јужни вјетар посебно у вишим предјелима на сјеверу и на приморју", наводи се у саопштењу.

Директорат наводи да се сутра због утицаја циклона и висинске јужне-југозападне атмосферске струје, у области јужног Јадрана очекује и подизање мора и јаки таласи, метеоролошки ефекат који ће битно утицати на нормално отицање-уливање ријеке Бојане у море.

Због очекиване метеоролошке ситуације могући су одређени проблеми на терену а због интензивне кише и наглог прилива обилне количине воде, у централим и јужним предјелима.

"Потенцијално могући су бујични проблеми првенствено на бујичним токовима, у урбаним срединама, саобраћајницама и на потенцијално рањивим мјестима могућа су локална клизишта или одрони на мјестима гдје су вршени озбиљни грађевински захвати, гдје је нарушена природна повезаност тла", прецизира се у саопштењу.

Упозорава се и да су због очекиване краткотрајне обилне кише, која долази након неколико јаких кишних серија, потенцијално могући проблеми са обилном количином воде у систему Морача-Зета, Скадарско језеро, Бојана. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана