Екстремне падавине поплавиле путеве и угрозиле куће на подручју Врговца у Хрватској

Срна
Foto: Index.hr

ВРГОРАЦ- На подручју Вргорца поплављени су путеви и угрожене куће због екстремних количина падавина у просјеку од преко 200 литара по метру квадратном у протеклих седам.

Угрожене су куће у селима уз рубне дијелове поља Бунине и Језера, у која се због велике количине кише слијева и вода из извора Жиљина.

Најугроженије је село Кокорић из којег се може изаћи само чамцима, багерима или теренским возилима, а одсјечено је 26 домаћинстава.

Из Хрватских вода објашњавају да је узрок поплава екстремна количина падавина у протеклих седам дана на подручју Далматинске загоре.

У просјеку је пало више од 200 литара кише по метру квадратном, а локално и пуно више. На мјерној станици код Вргорца јуче је измјерено чак 485 литара кише по метру квадратном.

У посљедња 24 часа у Вргорцу је пало нових 38 литара кише по метру квадратном, чиме се укупна количина падавина од почетка мјесеца попела на екстремне 463 литре.

Из Хрватских вода очекују да би водостај у рубним дијеловима поља Бунине данас требало да порасте још за метар.

Жупан сплитско-далматински Блаженко Бобан најавио је да ће на подручју Вргорца бити проглашена елементарна непогода.

Из Хрватске горске службе кажу да су неке куће по водом метар, а неке и чак шест метара, али да нико није угрожен.

Због обилних киша угрожене су куће и у Плочама, гдје пријети набујала ријека Матица са високим водостајем.

Велике количине кише прошле и ове седмице узроковале су избијање извора Жиљина, што се посљедњи пут догодило 2010. године, а прије тога 1982. године, па се вода спушта у поља Бунину и Језеро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана