Екстремна кампања опасна за дјеловање српских институција у Хрватској

Срна
Екстремна кампања опасна за дјеловање српских институција у Хрватској

Загреб - Самостална демократска српска странка /СДСС/ саопштила је поводом скупа проусташке деснице пред сједиштем Српског народног вијећа у Загребу, током кога су окупљени узвикивали усташки поздрав "За дом спремни", да екстремна кампања која се протеклих дана спроводи у Хрватској представља опасност за дјеловање српских институција у овој земљи.

Из ове странке наводе да је Главни одбор СДСС-а изразио једногласну подршку предсједнику Српског народног вијећа Милораду Пуповцу који је био "мета вербалних напада и увреда екстремиста".


"Суочени смо са кампањом која се обнавља и интензивира посљедњих дана. Овај пут повод је одлука саборског Одбора за устав о уклањању спомен-плоче са усташким поздравом која је постављена у Јасеновцу, мјесту једног од највећих стратишта Другог свјетског рата", саопштено је из СДСС-а.

Према наводима из Главног одбора странке, увреде, пријетње, позиви на одузимање држављанства, протјеривање из земље и стварање атмосфере мржње и линча према Пуповцу су не само најгрубља повреда демократског политичког плурализма Хрватске, већ и подстицај на насиље и мржњу по етничкој и политичкој основи.

"СДСС остаје привржена демократским начелима, вриједностима антифашизма, мањинских права и заштити жртава злочина који су за вријеме НДХ почињени над Србима, Јеврејима, Ромима, Хрватима неистомишљеницима и осталима. Зато ову кампању разумијемо и као кампању против наше странке", поручили су из СДСС-а.

Они захтијевају да се посланицима СДСС-а у Хрватском сабору омогући безбједност и несметан рад, као и институцијама српске мањине, како би у миру и сигурности обављали активности засноване на позитивном законодавству Хрватске, а које су од интереса за мањинску заједницу и цијело друштво.

Најмање пет лица, међу којима и предсједник Аутохтоне - Хрватске странке праве /А-ХСП/ Дражен Келеминец, ухапшени су јуче у центру Загреба због узвикивања усташког поздрава "За дом спремни!"

А-ХСП организовала је протест због закључка одбора Хрватског сабора да у Јасеновцу буде уклоњена спомен-плоча за погинуле припаднике ХОС-а на којој пише усташки поздрав "За дом спремни".

Они су затражили скидање имунитета шефу СНВ-а и потпредсједнику Самосталне демократске српске странке Милораду Пуповцу.

Пуповцу су и раније упућене пријетње смрћу на "Фејсбуку", након што је недавно објавио статус да нико од надлежних представника хрватских власти одговорних за уставност и законитост није реаговао на постављање спомен-плоче са натписом "За дом спремни!" у Јасеновцу.

На поруку предсједника СНВ-а објављену на "Фејсбуку" прво је реаговао Келеминец, који је му је поручио да се одсели у Србију ако му тај поздрав смета, а потом је својим сљедбеницима дао инструкцију да "пошаљу поруку-честитку Пуповцу са поздравом жЗа дом спремни!ж".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана