Експерти анализирали извјештај о авионској несрећи Трајковског

Срна
Експерти анализирали извјештај о авионској несрећи Трајковског

Скопље - Експерти из БиХ и Македоније данас су у Скопљу анализирали први и други извјештај о авионској несрећи 2004. године када је погинуо македонски предсједник Борис Трајковски.

На радионици су презентована 3Д симулација лета у коме је погинуо Трајковски и деветочлана делегација те земље и изнесени су резултати поновљене истраге.

Понољена истрага за нијансу се разликује од прве и у први план, осим пилота, ставља пропусте организације у којој су радили, институције задужене за надзор извршења радних задатака и SFOR-а, који је у вријеме несреће био одговоран за пружање услуга ваздухопловне навигације у ваздушном простору БиХ.

Предсједник комисије која је водила поновну истрагу Омер Кулић из БиХ поновио је да је у извјештају наведено да је највећи број пропуста направљен са македонске, а потом и са стране БиХ.

Кулић је потенцирао да SFOR није имао пропуста и да није направио грешке у реализацији лета, већ у потрази и спасавању људи када се догодила несрећа.

Према његовом мишљењу, пропусти са македонске стране су били у авиосервису, Агенцији за цивилно ваздухопловство, као и пропусти Дирекције за цивилну авијацију БиХ.

"Погинуо је предсједник једне државе, неко мора бити одговоран. Из SFOR-а нису жељели са нама да контактирају. Истрага мора да каже све, не смије се ништа сакрити", нагласио је Кулић.

Македонски експерт за безбједност Благоје Марковски рекао је да данашња излагања и дискусије треба да допринесу одређеним поукама како и на који начин да се организује Цивилно ваздухопловство у Македонији и како да превентивно дјелује да се не би догодиле ваздухопловне несреће.

"Крајњи циљ је да дођемо до одређених закључака који неће завршити на констатацијама да су пилоти погријешили, већ да пронађемо начине да пилоти више не гријеше", рекао је македонски експерт Сашо Мојсовски.

На радионици је истакнуто да ће тројица експерата из БиХ, са Универзитета у Бањалуци и агенције за ваздухопловство, урадити независну научну експертизу о истрагама из 2004. и 2014. године, преносе македонски медији.

Бивши предсједник Комисије за истрагу из 2004. године Салко Бегић одбио је да присуствује данашњој компаративној анализи.

Борис Трајковски погинуо је 26. фебруара 2004. године на подручју села Ротимље код Мостара. Узроци пада до сада су утврђивале двије комисије.

Комисија за испитивање узрока несреће, коју је раније формирао Савјет министара БиХ, закључила је да је узрок пада авиона била процедурална грешка пилотске екипе у фази слијетања на мостарски аеродром, која је довела до тога да авион удари у брдо.

У првобитној истрази Тужилаштво БиХ за авионску несрећу код Мостара никога није оптужило јер није било елемената за покретање кривичног поступка.

Овим извјештајем није била задовољна македонска Влада, која је формирала нови тим експерата.

Друга комисија, којом је руководио Омер Кулић закључила је да су авионску несрећу проузроковали пропуст посаде, лоше одржавање авиона и неповољно вријеме.

У авиону македонске Владе, који се је срушио прије 11 година, осим Трајковског, били су и његови савјетници Димка Илкова-Бошковић, Ристо Блажевски и Анита Лозановска, радник македонског Министарства иностраних послова Миле Крстевски, чланови обезбјеђења Борис Велинов и Аце Велиновски, те пилоти Марко Марковски и Бранко Ивановски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана