Економист: Млади Хрвати затровани мржњом

The Economist
Економист: Млади Хрвати затровани мржњом

Загреб - Привреда Хрватске стагнира, незапосленост је у порасту, а многи млади Хрвати затровани су мржњом, критике су које је о тој држави изнио британски недјељник "Економист".

Премијер Зоран Милановић не надахњује, економија му је досадна, а својим одлукама збуњује чак и своје присталице.

Овај британски недјељник, како су пренијели хрватски медији, наводи и изјаву предсједника Иве Јосиповића да "неки кокетирају са фашизмом", а земља је расцијепљена нетрпељивошћу према онима који мисле, живе, моле, пишу и говоре другачије.

Петогодишње урушавање привреде ове године требало би да стане, али због незапослености која је виша од 20 одсто не чуди што Хрвати губе повјерење у своје руководство и Европску унију.

Подсјећа се и да је њемачки канцелар Ангела Меркел незадовољна Хрватском и да зато није присуствовала свечаности поводом њеног приступања ЕУ 30. јуна у Загребу, након што је актуелна влада блокирала изручење бившег југословенског и хрватског удбаша Јосипа Перковића.

Спомињу се и догађаји које су неки назвали "конзервативном револуцијом" у којој Католичка црква, огорчени борци и многи млади Хрвати стоје иза различитих акција попут референдума о браку, а ускоро би на ред могли доћи и референдуми о побачају и ћирилици.

Вијести о догађањима у Вуковару, у којем су вандалски разбијене двојезичне уличне плоче, одјекнула је и у свијету, а о националистичком инциденту извјештавали су бројни угледни медији

- Витлајући чекићима, хрватски ратни ветерани у понедјељак су срушили плоче на којима је било српско ћирилично писмо, стављене на зграде јавних служби с циљем побољшања положаја мањина у најновијој чланици ЕУ - пренио је тада амерички дневник "Вашингтон пост".

Карамарко

"Економист" примјећује да је најнепопуларнији лидер најутицајније опозиционе партије Хрватске демократске заједнице Томислав Карамарко и то прије свега, како се наводи, због корупцијских афера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана