ЕК: Насиље над мигрантима је неприхватљиво

Танјуг
Foto: ГС

БРИСЕЛ- Европска комисија нагласила је данас да је веома забринута због извјешатаја о потискивању и насиљу над мигрантима на спољним границма ЕУ.

Након поновљених призора насиља на граници између Хрватске и БиХ, из Брисела позивају националне власти да поштују људска права, испитају такво понашање и упозоравају на могућу суспензију ЕУ фондова за управљање спољним границама. Додаје се да постоји надзор и сарадња са другим земљама Западног Балкана када је ријеч о управљу мигрантским токовима.

"Насиље над мигрантма, потражиоцима азила и избеглицама је неприхватљиво и мора бити испитано. Људска права се морају у потпуности поштовати, а посебно у управљању спољним границама ЕУ. Националне власти морају испитати такве случајеве", наводи портпарол Комсије, Аделбер Јанз.

На медијска питања о стању на границама између Хрватске и БиХ, али и понашању грчких припадника граничних контрола, у ЕК кажу да пожљиво прате ситуацију, а да се и у ЕУ Агенцији за граничну контролу (Фронтекс) и у радној групи Европског парламента испитују овакви случајеви. Констатује се да је испитивања било и прошле године приликом сличних дешавања, али да до сада није било ЕУ санкција против починилаца ових акција.

"Ово није кривични процес. Фронтекс је дао препоруке за побољашње процеса и таранспрентност управљана границама", наводе у Комисији. Додаје се да ЕК немају увид у национална тијела која су се бавила овим питањем, али да "знају" да је у Хрватској основано и почело са радом надзорно тијело за управљање границама.

”Земље чланице морају да поштују људска права, а ако су процедуре прекршене нецемо се либити да искористи инструменте који су нам на располагању ако је потребно. Законски земље чланице су одговорне за управљање границама, а надлежне национале власти морају да испитају наводе о насиљу на границама”, закључују у Бриселу.

У ЕК напомињу да надзиру примјену фондова датих земљама чланицама за управљање границама, а да се исплате могу смањити или суспендовати ако се докаже њихова злопуотреба.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана