ЕИБ: Подршка Западном Балкану у пројектима из Зелене агенде ЕУ

Танјуг
Foto: Архива

ЛУКСЕМБУРГ- Европска инвестициона банка (ЕИБ) поздравља спремност лидера земаља Западног Балкана да приступе реализацији Економско-инвестиционог плана Европске комисије и раде на развоју заједничког тржишта, саопштила је данас та банка Европске уније.

ЕИБ наводи да су у оквиру овог плана приоритет инвестиције у областима инфраструктуре, као и пројекти који омогућавају зелену и дигиталну транзицију региона ка инклузивним и одрживим моделима економије заснованих на знању.

Предсjедник ЕИБ-а Вернер Хојер изразио је спремност Банке Европске уније да својим инвестицијама директно подржи спровођење ових планова.

Група Европске инвестиционе банке, која у свом саставу поред ЕИБ има и Европски инвестициони фонд (ЕИФ), повећаће инвестиције у приватни сектор и омогућити нове финансијске инструменте за његов развој у оквиру новог гаранцијског инструмента ЕУ за Западни Балкан.

ЕИБ ће као климатска банка ЕУ, обезбедити финансијску и техничку подршку за инвестиције које доприносе зеленој транзицији региона Западног Балкана, укључујући постепену диверсификацију енергетског сектора увођењем обновљивих и одрживих извора енергије како би регион постепено смањио емисије угљендиоксида.

Ова иницијатива има за циљ да помогне Европи да до 2050. године постане први климатски неутрални континент у складу са плановима из „Зеленог договора" Европске комисије.

ЕИБ ће појачати своје инвестиције у пројекте који омогућавају дигиталну трансформацију Западног Балкана, а увођење „паметних", дигиталних технологија, допринијеће одрживом и инклузивном расту економија у региону.

Изградња боље енергетске, дигиталне и транспортне мреже које је ЕИБ спремна да подржи позитивно ће утицати на развој регионалне економије кроз ефикаснију трговинску размјену, повећану конкурентност предузећа и отварање нових радних места.

Хојер је подсјетио да је главни циљ Берлинског процеса да омогући више инвестиција у Западни Балкан, чему је ЕИБ спреман да допринесе кроз подршку Економско-инвестиционом плану.

"За нашу банку је велико задовољство да кроз реализацију овог плана настави са унапређивањем своје дугорочне сарадње са Европском комисијом, земљама чланицама ЕУ, сродним међународним финансијским институцијама и партнерима са Западног Балкана. Као климатска банка ЕУ, са амбициозним планом да допринесе борби против климатских промена - поздрављамо снажну политичку посвећеност лидера земаља Западног Балкана спровођењу Зелене агенде ЕУ", рекао је Хојер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана