Ефраим Зуроф: Брисел треба да објасни шта се дешава у Хрватској

Агенције
Ефраим Зуроф: Брисел треба да објасни шта се дешава у Хрватској

Берлин - Ефраим Зуроф, директор Центра "Симон Визентал" у Јерусалиму, који је више пута упозоравао на пораст неофашизма у Хрватској, оцијенио је да је актуелна ситуација у Хрватској у том смислу веома лоша и да није оптимистичан да би се она могла промијенити, осим уз, како је рекао, право руководство у земљи.

Констатује, међутим, да се управо предсједница Колинда Грабар-Китаровић недавно у Канади фотографисала огрнута усташком заставом и пита шта онда можемо очекивати.

- То је порука коју шаље хрватском народу. Шта се може закључити, или је она носталгична према усташама, или је погрешна особа за тај посао. Нажалост - навео је Зуроф.

Ловац на нацисте мисли да би неко у Европској унији требало да се пробуди и позове Брисел и објасни шта се догађа у Хрватској, јер је ово што се сада догађа у тој земљи, како каже, заиста неприхватљиво.

Поводом постављања спомен-плоче у Јасеновцу са уклесаним натписом усташког поздрава "За дом спремни" Зуроф каже да има осјећај да у Хрватској не постоји жеља да буде покренута истрага.

- Незамисливо је да се било гдје у Хрватској поставља таква спомен-плоча, поготово не у Јасеновцу - истакао је Зуроф.

Он објашњава да је тај поздрав увреда за све који су патили под усташким режимом, који је био један од најкрволочнијих у источној Европи током Другог свјетског рата - каже Зуроф.

Упитан зашто изостаје притисак Запада, из Брисела, Вашингтона или Јерусалима, Зуроф каже да и у самој Хрватској постоји закон који забрањује пропагирање усташких слогана.

- То може бити забрањено, али се Влада плаши да то уради. У Хрватској имате велики број људи који сматрају да су усташе божји дар човјечанству, да су они били хероји који су се знали супротставити непријатељима - навео је Зуроф.

Како другачије објаснити да се у срцу Загреба сваке године одржава миса за Анту Павелића, једног од највећих масовних убица током Другог свјетског рата, запитао је Зуроф и додао да не би био изненађен да се то догоди и овог децембра.

- Да ли Павелић заслужују такву мису? Наравно да не. То је срамота - поручио је Зуроф.

Референдум

Анто Ђапић, челник странке Десно, бивши члан ХОС-а и бивши предсједник хрватских праваша, пријети да би могло доћи до референдума о усташком поздраву "За дом спремни" уколико власти покушају да уклоне споменик припадницима ХОС-а у Јасеновцу и широм Хрватске.

- Можда се под слоганом "За дом спремни" убијало у Јасеновцу, али се под истим поздравом бранила Хрватска у рату деведесетих година - поручује Ђапић и истиче да им "не пада на памет" да скидају плоче са усташким слоганом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана