Џомић: Дешавања у Црној Гори пробни балон за Космет, ФБиХ, Хрватску

Срна
Џомић: Дешавања у Црној Гори пробни балон за Космет, ФБиХ, Хрватску

БЕОГРАД - Координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске протојереј Велибор Џомић рекао је да су апсолутно основане сумње и бојазни да је све оно што се дешава у Црној Гори пробни балон, који би касније послужио као модел, првенствено на Косову и Метохији, али и у Федерацији БиХ, Хрватској, а можда и у другим крајевима.

Џомић каже да је у исто вријеме када се први пут појавио Нацрт закона о слободи вјероипосвијести Црне Горе 2014/2015. године појавио и Нацрт закона о културном насљеђу такозване Републике Косово.

“Тај закон је експлицитан у томе што сво архитектонско насљеђе, односно цркве и манастири Српске православне цркве, постају својина Косова”, рекао је Џомић за Прву ТВ.

Он истиче да је Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, који је донесен прије неколико дана у црногорској Скупштини, закон против Српске православне цркве /СПЦ/.

“Нисмо то само ми препознали... И онај ко је пратио скупштинску расправу тог дана, а посебно дискусију припадника владајућих странака, могао је да види да је све уперено против СПЦ”, додаје Џомић.

Он је рекао да Римокатоличка црква, Јеврејска и Исламска заједница у Црној Гори имају одређене уговоре којим су регулисали права у мањој или вјећој мјери, а у једном дијелу тих одредби Закон о слободи вјероисповијести се тиче и њих.

“Овдје постоји једна поставка, потпуно неистинита, један историјски фалсификат, да је у Црној Гори наводно само имовина СПЦ била у државној својини, а да остале нису. Знам да је раније вршен притисак да они који не подрже ово - макар прећуте, јер ће да се примјењује само на СПЦ”, навео је Џжомић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана