Џихадисти планирали напад у Призрену?

Агенције
Џихадисти планирали напад у Призрену?

Приштина - Осумњичени исламски екстремисти, који су данас ухапшени у обимној полицијској операцији на читавој територији Косова, планирали су да изведу напад у Призрену, током одржавања Докуфеста, најзначајније косовске културне манифестације, пише приштинска штампа.

Како наводе извори "Експреса" и "Блица", један од разлога да су косовски џихадисти изабрали баш ту културну манифестацију, јесте што она има међународни карактер и на њу долазе гости из цијелог свијета.

Они су управо нападом на Докуфест жељели да и цијелом свијету покажу присуство џихадиста на Косову.

Медији у Приштини су , такође, објавили иницијале и мјеста рођења ухапшених терориста, који су, као припадници Исламске државе  Ирак и Левант (ИСИЛ) и Фронта Ал Нусра, сиријског огранака Ал Каиде, учествовали у ратовима у Ираку и Сирији.

Ухапшени су, како се наводи, из Урошевца, Гњилана, Пећи, Призрена и Приштине. Већина њих су млађе особе. Најстарији је рођен 1961. у Пећи, а најмлађи 1994. године у Гњилану.

"Експрес" сазнаје да су неки од ухапшених из општине Качаник, на граници са Македонијом, и да су ухапшени припадници двије невладине организације.

Најмање једно ухапшено лице је из НВО "Принцип", исламског удружења које је, на опште изненађене, званично регистровано код власти у Приштини, а које је регрутовало и слало људе у рат у Сирији. "Експрес" додаје да су међу ухапшенима и чланови удружења "Исламска омладина - Качаник", која није регистрована.

Прије неколико недјеља, управо из удружења "Исламска омладина - Кацаник" ухапшени су Иљир Бериша и Јетмир Кучуку. Они су ухапшени заједно са Седатом Топјанијем и Буримом Балазијем, и сви су осумњичени за терористичку дјелатност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана