Џермејн: Хрватска ће морати да се суочи са својом прошлошћу

Танјуг
Џермејн: Хрватска ће морати да се суочи са својом прошлошћу

ЗАГРЕБ - Хрватска ће од наредне године преузети предсједавање ИХРА, водећом међународном институцијом посвећенон промоцији тачног обиљежавања и образовања о Холокаусту, а загребачки „Јутарњи лист „у разговору са специјалном изасланицом Стејт департмента за питања Холокауста Елен Џермејн констатује тим поводом да ће се званични Загреб наћи у необичној ситуацији јер ће морати да се бави чињеницом да је усташки поздрав "за дом спремни" присутан у јавности, па и на војним парадама.

Џермејн каже да је почетком априла била у посјети Хрватској да је разговарала са многим званичницима и представницима Јеврејске заједнице и истакла да ће се Хрватска, као свака земља, укључујући Сједињене Државе, морати да суочи са добрим и лошим у својој историји.

-То је део онога шта значи тачно обиљежавање Холокауста. Усташки режим је био у савезу с нацистичком Њемачком, активно учествовао у Холокаусту и побио велики дио хрватске јеврејске заједнице. Тачно и истинито носити се с том историјом може бити врло тешко, али то Хрватска, као и свака држава, мора да учини - рекла је Џермејн за Јутарњи.

На констатацију да је ЈУСТрепорт прилично тмуран и критичан о поступцима Хрватске и питање да ли види неки задовољавајући план актуелне хрватске власти да се стим позабави, Џермен каже да је сврха тог извјештаја, објављеног 2020., била да опише како земље испуњавају своје обвезе у односу на Терезинску декларацију из 2009.

-Декларација је позвала земље да се позабаве повратком имовине и компензацијом за жртве Холокауста. У праву сте да је у извјештају стајало да Хрватска није учинила довољно да се позабави овим питањем - рекла је и додала да је о томе разговарала и са хрватским званичницима прије неколико седмица.

Она је рекла да се нада да ће хрватска влада почети да бави тим питањем.

-Важно је јер људи који су преживјели Холокауст, наравно, постају све старији, лошег су здравља и доношење неке врсте правде због свега што им је учињено је још хитније - навела је Џермејн.

Она каже да постоји много различитих начина за рјешавање овога питања и да вјерује да је Хрватска спремна да у томе напредује.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана