Џакула: Ћирилицу увести у два града и 21 општину

Vesti-online
Џакула: Ћирилицу увести у два града и 21 општину

Загреб - Поштено се још није слегла прашина око увођења ћириличних написа у Вуковару, а Српски демократски форум из Загреба је од Уставног суда Хрватске затражио да се та одлука односи на још 21 општину и два града, али и за предстојеће изборе за Европски парламент.

СДФ у тужби Уставном суду наводи да су се претходно обратили Изборној комисији која није уважила повреду чланова закона о правима националних мањина и употреби језика и писма националних мањина.

- Ствар је крајње проста. Уколико Хрватска жели у ЕУ, па је чак расписала и изборе за Европски парламент, онда треба и да поштује законе које је сама донијела. То значи да ћирилица мора да буде обавезна не само у Вуковару, већ и у Врбовском и Вуковару, али и 21 општини попут Борова, Лапца, Двора, Грачаца, Ердута, Негославаца, али и Кистања. Да је закон поштован, онда не би ни дошло до премлаћивања српске младежи у овом мјесту - каже аутор тужбе, председник СДФ-а, Вељко Џакула.  

Према његовим ријечима, српска заједница у Хрватској је до сада у више наврата показивала инертност, а владајућим странака је то и одговарало.

- Ако се у цијелој Истри користе двојезичне ознаке на хрватском и италијанском, мада у неким мјестима Италијана више и нема, онда је логично да тражимо да се тако поступи и у мјестима гдје су Срби физички већина или их је најмање 33 одсто - каже Џакула и оцјењује да овај захтјев није покушај да се испровоцира нова антисрпска кампања у Хрватској.

- Не видим зашто би некоме у Хрватској сметало да види и ћириличне натписе. Да ли зато што ће се само спроводити закон који се до сада није спроводио? Уосталом, уласком у Европску унију, Хрватска се обавезала да ће поштовати права националних мањина. Ето им прилика да на дјелу докажу како то и желе - закључује Џакула.

Број Срба у Вуковару

Џакула каже да је смјешно објашњење да се принцип двојезичности још није применио у Вуковару због наводног мањег броја Срба од оног на бирачким списковима.
- Па Вуковар је "град духова" зато што је из њега отишао много већи број Хрвата него Срба. Сви они се појаве тек када је неко гласање - каже Џакула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана