Двор: Пријављена штета на 1.335 објеката

Срна
Двор: Пријављена штета на 1.335 објеката

ДВОР - Начелник општине Двор Никола Арбутина рекао је данас да је у овој локалној заједници пријављена штета од земљотреса на 1.335 објеката, те истакао да их је до сада прегледано 546 од којих је 98 добило црвену наљепницу, што значи да су неусловни за становање.

Арбутина је истакао да је 169 објеката добило жуту наљепницу која значи да се у њима може боравити на властиту одговорност, а остали зелену. 

"У камп-приколице, камп-кућице и контејнере смјештено је 35 породица. Приликом прегледа, статичари су означили црвеном наљепницом и неке стамбене објекте у којима тренутно нико не живи. Било је и ситуација да у једном домаћинству има више стамбених објеката, тако да овај број од 98 објеката са црвеном наљепницом не значи да исти број породица треба алтернативни смјештај", објаснио је он. 

Арбутина је навео да неки вид алтернативног смјештаја чека још десетак породица. 

Он је рекао да је јуче истекао рок за пријаву штете на стамбеним објектима, да до 17. фебруара грађани могу пријавити штету на помоћним и другим објектима, уређајима и машинама, а до 19. фебруара могу да поднесу захтјев за једнократну помоћ. 

"Породице чији су стамбени објекти као и објекти у којима је смјешетно огревно дрво урушени, имају право на пет метара кубних огревног дрвета што обезбијеђују Хрватске шуме. 

Осим тога, грађани су за прва три мјесеца ослобођени плаћања рачуна за утрошену електричну енергију и РТВ таксе. 

Арбутин је навео и да ће у четвртак, 18. фебруара, Општинско вијеће разматрати приједлог о ослобађању грађана Двора обавезе плаћања комуналне накнаде за прва четири мјесеца ове године, рачуна за утрошену воду и за одвоз смећа, те плаћања пореза за викендице за ову годину. 

Он је додао да се грађанима који су угрожени земљотресом редовно у Двор доставља 150 топлих оброка, те по потреби хигијенски и прехрамбени пакети. 

Хрватску је 29. децембра погодио земљотрес јачине 6,3 степена по Рихтеру. Епицентар је био у Петрињи, која је и претрпјела највећа разарања, али и општине Глина, Сисак и Двор. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана