Двојица Срба сарађивала са македонском бандом која је пљачкала цркве!

Агенције
Двојица Срба сарађивала са македонском бандом која је пљачкала цркве!

Скопље - Министраство унутрашњих послова Македоније открило је 19 чланова криминалне групе, у којој су и двојица српских држављана. Они су из археолошких локалитета Демир Капија, Свети Никола, Кавадарци и Скопље нелегално ископавали предмете културне и археолошке вриједности, продавали их у земљи и иностранству, преносе агенције.

Двојица српских држављана су у бјекству.

У полицијској акцији која је трајала до јутрос ухапшено је 14 особа, док су тројица у притвору одраније.

Српски држављани су сарађивали са члановима криминалне групе и од њих куповали археолошке предмете, па их продавали у западноевропским земљама.

Од ухапшених, петорица су државни службеници, двојица су запослени у Управи за заштиту културног насљеђа, по један у музејима у Скопљу и Демор Капију, а једна је полицајац.

Група је осумњичена да је продавала нелегално и иконе из црквених објеката чија је вриједност непроцјењива и дио су културног насљеђа Македоније.

У претресу 23 дома одузето је 14 икона, као и археолошки предмети од керамике, бронзе, метала, метални крст, метални дијелови копља, монете, умјетничке слике, каталози аукцијских кућа, топографске карте.

Против њих су поднијете кривичне пријаве због злочиначког удруживања, оштећења или уништавања културног насљеђа, изношења културног насљеђа у иностранство и злоупотребе службеног положаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана