Двојица Срба пуштена након привођења : Италијански карабињери на стражи

Танјуг
Двојица Срба пуштена након привођења : Италијански карабињери на стражи

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Протест грађана сјеверног дијела Косовске Митровице завршен је након што су се окупљени прошетали од полицијске станице до споменика Кнеза Лазара у центру града.

Претходно, грађани су се окупили испред полицијске станице након што су приведени лидер Српске демократије Александар Арсенијевић и функционер те странке Стефан Вељковић, јер су се побунили што су радници прекречили српске заставе осликане на зиду недалеко од моста на Ибру, који раздваја јужни и сјеверни дио Косовске Митровице, приликом чега је такозвана косовска полиција била насилна.

Након што су пуштени на слободу, Арсенијевић и Вељковић су се придружили грађанима у протестној шетњи и који су носили заставу Србије и транспарент на коме пише "Ако Курти отвори мост, Кфор и Квинта ће бити одговорни за све".

На привођење двојице Срба реаговали су и Канцеларија за Косово и Метохију и Српска листа које су оцијениле да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти ствара свакодневно немогуће услове за живот српског народа на КиМ не би ли их сваковрсним притисцима натјерао да напусте простор КиМ, односно затражиле да режим Аљбина Куртија престане да хапси и малтретира.

Главни мост на Ибру дијели Косовску Митровицу на јужни дио града, гдје живе Албанци, и сјеверни дио у коме живи 95 одсто Срба.

Албанци су више пута преко тог моста покушавали да упадну у сјеверни дио града гдје живе Срби, због чега је долазило до сукоба, а мост непрекидно чувају италијански карабињери из састава КФОР-а.

Власти у Приштини најављују његово отварање, чему се оштро противе ЕУ, ОЕБС, ЕУЛЕКС, КФОР, САД наводећи да та тема мора да буде дио дијалога Београда и Приштине уз посредство ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана