Двојица мјештана Негославаца осумњичени за ратни злочин на Овчари

Срна
Двојица мјештана Негославаца осумњичени за ратни злочин на Овчари

ЗАГРЕБ - Хрватска полиција поднијела је кривичну пријаву против двојице мушкараца из Негославаца код Вуковара због сумње да су починили ратни злочина на Овчари у новембру 1991. године.

Они су осумњичени да су као припадници формација САО Крајине 20. новембра 1991. године на простору пољопривредног добра Овчара, код Вуковара, заједно са више особа физички злостављали већи број заробљеника довезених из болнице у Вуковару, саопштено је из хрватском МУП-а.

Двојица мушкараца, у доби од 72 и 57 година, данас би требало да буду приведена у Жупанијско државно тужилаштво у Осијеку, које ће донијети одлуку о потврђивању или одбацивању кривичне пријаве.

Уколико пријава буде потврђена, тужилаштво ће највјеројатније од суда тражити да им буде одређен једномјесечни притвор.

Двојица у мушкараца ухапшена су јуче у Негославцима у акцији службеника Радне групе Директората хрватске полиције за истраживање ратних злочина, која се проведена у сарадњи са тужилаштвом и Сигурносно-обавјештајном агенцијом (СОА).

Из МУП-а Хрватске наводе да је ова радна група за злочине почињене у протеклом рату током 2018. и 2019. године кривично пријавила 49 особа за ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника.

- За девет мјесеци ове године против осам лица поднесено је шест кривичних пријава за ратне злочине почињене на подручју општине Цетинград, ради прекомјерног гранатирања Шибеника, те мјеста Водице, Затон и Раслине, као и за ратни злочин у Меким Доцима на подручју општине Обровац - наводе из хрватског МУП-а.

У мјесту Негославци код Вуковара јуче је приведено осморо Срба које хрватска полиција доводи у везу са догађајима на Овчари 1991. године.

Начелник општине Негославци Душан Јецков рекао је да је ријеч о обичним људима који живе у овом мјесту читав живот, од којих је већина раније била позивана на информативне разговоре на које се уредно одазивала.

Он наводи да су, према његовим сазнањима, сви ухапшени 1991. године били запослени у Пољопривредном комбинату "Вупик", а неки од њих и данас тамо раде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана