Двоје ухапшено због спорних кредита

Агенције
Двоје ухапшено због спорних кредита

Љубљана - Словеначка полиција почела је јуче ујутру са истрагом у Новој љубљанској банци, а двије особе су ухапшене због сумње да су умијешане у давање спорних кредита, пренијеле су агенције.

У Љубљани и њеној околини словеначка полиција од јуче ујутру спроводи истрагу, како у једној од подружница НЛБ, тако и у облику кућних претреса, потврђено је из полиције. Разлог је спорно пословање НЛБ-а, односно сумњиви поступци давања кредита, јер се сумња да су почињена кривична дјела злоупотребе положаја или повјерења при обављању привредних дјелатности.

Полиција додаје и да се ради о првој фази истраге у оквиру које сарађују и са страним безбједносним органима.

Према информацијама до којих је дошао словеначки лист "Финанс", припадници словеначке криминалистичке полиције ухапсили су некадашњег директора једне од подружница НЛБ, из горењског региона, Душана Шуштара. Он је осумњичен да је одобрио кредит Душану Доламичу, некадашњем власнику фабрике "Звезда" из Крања. У међувремену је утврђено да је кредит дат на основу прецијењене вриједности некретнине, због чега је НЛБ оштећена за три милиона евра.

Против Доламича се већ води неколико кривичних поступака због тога што је нанио вишемилионску штету фабрици "Звезда" коју је довео до стечаја.

НЛБ тренутно представља најслабију тачку словеначког банкарства, које је и само највећи проблем у кризи која већ неко вријеме траје у Словенији.

Наиме, НЛБ подржава бар трећину словеначке привреде, и упркос бројним докапитализацијама, и даље је у губицима, прије свега, изазваним давањем лоших кредита. Послије недавног изласка белгијске банке КБЦ из власништва НЛБ-а, ова највећа словеначка банка поново је у већинском власништву словеначке државе.

Проадја

Према тренутном стању у банци, неопходна је нова докапитализација од 300 до 400 милиона евра. Како би и ова, као и претходне докапитализације, махом била плаћена од новца пореских обвезника, словеначка држава најављује да ће покушати да прода НЛБ током ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана