Двије године од устоличења митрополита Јоаникија

Г.С.
Двије године од устоличења митрополита Јоаникија

ПОДГОРИЦА - Двије године је прошло од устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија. Он је, упркос тензијама, 5. септембра устоличен у Цетињском манастиру, након што га је Свети архијерејски сабор СПЦ на мајском засједању 2021. године изабрао за насљедника митрополита Амфилохија.

Митрополита црногорско-приморског Јоаникија свечано је у древни свештени трон црногорско-приморских митрополита увео патријарх српски Порфирије.

Митрополит Јоаникије је 56. епископ ове Светосавске епископије, која је установљена прије 800 година, касније уздигнута на степен митрополије, а 41. митрополит црногорско-приморски који је устоличен у Цетињском манастиру.

У приступној бесједи митрополит црногорско-приморски Јоаникије је казао да ће своју митрополитску службу почети са благом јеванђелском ријечју, обједињавајући повјерени му народ око престола Божјег да би га нахранио небеским хљебом учећи све како се треба владати у Дому Божијем који је Црква Божија, стуб и тврђава истине, пише Дан.

- Јеванђеље Христово ће бити темељ свега што ћу радити и градити знајући да сам дошао да градим не обичну грађевину него живу Цркву Божју којој је Христос крајеугаони камен. Вршећи своју свету службу Архијереј стоји видљиво испред свог народа пред лицем Божјим приносећи од свих и за све, кроз Христа, дарове Богу живоме.  Као архипастир служићу братском помирењу у Црној Гори лијечећи старе и нове ране на бићу повјереног ми народа. Тражићу добро Божје у душама вјерних којега, увјерен сам, има у изобиљу да би оно засијало на славу Цркве Божје - навео је тада митрополит.

 

Обраћајући се Митрополиту Јоаникију, Патријарх Порфирије је тада казао да је служба митрополита црногорско-приморског узвишена и да је велика част и одговорност доћи на трон Светог Петра Цетињског и многих светитеља до данас, а послије блаженопочившег митрополита Амфилохија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана