Два оптужна приједлога због усташког поклича 'За дом спремни' у Сплиту

Танјуг
Два оптужна приједлога због усташког поклича 'За дом спремни' у Сплиту

ЗАГРЕБ - Сплитска полиција најавила је оптужни приједлог против двије особе након што су на обележавању 32. годишњице од оснивања 9. бојне ХОС-а Рафаел витез Бобан у Сплиту говорници бранили усташки поклич "за дом спремни", узвикивали га и говорили да су злочини у Хрватској почињени под звијездом петокраком.

Инцидент се догодио јуче, а сплитска полиција је синоћ саопштила да је на основу истраживања утврђено да је на том скупу дошло до нарушавања јавног реда и мира упућивањем порука и узвика непримереног садржаја на јавном месту.

"На основу утврђеног чињеничног стања против две особе ће се због сумње да су прекршиле чл. 5 Закона о прекршајима против јавног реда и мира поднети оптужни предлог", саопштено је из сплитске полиције, пренела је Хина.

Један од ратних команданта те јединице Миће Ћук је истакао да је током Домовинског рата имала око 2500 припадника, од којих је више од 300 повређено, 46 погинуло, а сада се у јавности приказује негативно. Казао је да поздрав 'за дом спремни' смета непријатељима Хрватске и љубитељима звезде петокраке.

"Питамо се ко је створио хрватску државу - (Милорад) Пуповац, Фурио Радин, Кајтази, НАТО, УЕФА, ФИФА, Брисел или Сорош? Ма кога се ми то плашимо, хрватска држава је створена крвљу хрватских бранитеља који су били за дом спремни и још су увијек за дом спремни", рекао је Ћук и додао да, како је навео, "овај часни поздрав смета и неким тзв. нашима", али "ми ћемо заувек бити за дом спремни".

Он је свој говор завршио усташким покличом "за дом" након чега су му присутни узвратили "спремни". У говорима су се између осталог чуле критике на рачун актуалне власти којој је замјерено што допушта, како је речено, да Пуповац влада Хрватском

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана