Два хрватска МиГ-а 21 пресрела путнички Боинг

Танјуг
Два хрватска МиГ-а 21 пресрела путнички Боинг

Два хрватска авиона типа МиГ пресрела су данас путнички Боинг на линији из Бејрута јер посада није одговарала на позиве контроле лета

Два хрватска авиона типа МиГ пресрела су данас путнички Боинг на линији из Бејрута јер посада није одговарала на позиве контроле лета.

Након што је успостављена радио везе са Боингом 737, хрватским пилотима који су дjеловали по унапред прописаној процедури и наређењу, издата је наредба за повратак, а Боинг је наставио лет према плану.

У саопштењу Министарства одбране Хрватске (МОРХ), каже се да Боинг 737 у власништву италијанске ваздухопловне компаније "Меридиана", који је летiо на релацији Бејрут - Трст, а с којим ни хрватска нити италијанска контрола лета нису могле успоставити радио везу.

Због тога је надређена NATO команда у Шпанији, други пут ове године, подигла приправност NATO снага из састава оружаних снага Хрватске, наредило дежурном борбеном двојцу из састава 91. ваздухопловне базе Хрватског ратног зракопловства и противваздушне одбране (ХРЗ и ПЗО) 10-минутну приправност за полетање.

МОРХ је саопштио да је успjешно извођење задатка хрватским снагама, демонстрирало брзи пренос података и наређења између оперативних центара земаља NATO чланица и брзу реакцију дежурног борбеног двојца из састава ХРЗ и ПЗО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана