ДСС: Дио Срба у Хрватској не зна да има право на нерадни Васкршњи понедјељак

Танјуг
ДСС: Дио Срба у Хрватској не зна да има право на нерадни Васкршњи понедјељак

ЗАГРЕБ - Из Демократског савеза Срба (ДСС) у Хрватској позвали су припаднике српске заједнице да у понедхељак, другог дана Васкрса по Јулијанском календару, поднесу захтхев послодавцу и искористе право на нерадни дан.

-Исто тако, позивамо послодавце да о овоме праву упознају своје раднике и да им омогуће прославу Васкрса по Јулијанском календару у складу са законом - поручили су из ДСС-а.

Навели су да очекују да Државни инспекторат ажурније провјерава спровођење законске одредбе у пракси како би сви послодавци законску обвезу и поштовали.

Подсјетили су да је право припадника српске заједнице на нерадни дан на дан Васкршњеог понедјељка уведено Законом о благданима, споменданима и нерадним данима, који је донијет 1. јануара 2020.

У ДСС-у су мишљења да одређени број припадника српске заједнице у Хрватској наилази на потешкоће у остваривању тог права, као и да неки послодавци, како наводе, противно закону одбијају својим радницима да обезбиједе коришћење права на нерадни дан.

С друге стране, кажу да неки послодавци овај дан биљеже радницима као да нису радили, а не као нерадни дан.

-Дио наших сународњака није ни упознат да имају ово право или се устручавају да га користе па узимају годишњи одмор - навели су из ДСС-а, пренила је Хина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана