Државни инспектори у дијелу Задра утврђују појаву ротавируса

Танјуг
Државни инспектори у дијелу Задра утврђују појаву ротавируса

ЗАГРЕБ - Након информација да се на плажама у западном дијелу Задра шири ротавирус, у хотелском комплексу на Борику су данас инспектори Државног инспектората, који је о новонасталој ситуацији алармирао локални Завод за јавно здравље.

Сплитска Слободна Далмација пише да су купачи на подручју Борика пожалили на одређене симптоме као што је температура, пролив и повраћање. Једни сумњају да је реч о цревној вирози, док други говоре да су се симптомили појавили због фекалних испуста у море, пише лист.

Директор задарске "Одводње", Грго Пероња, тврди за Слободну Далмацију да већ годинама канализацијски испусти у море не постоје и да је цијели хотелски комплекс на Борику спојен на системе који воде према центру града.

Шеф службе за здравствену екологију и заштиту околине у Заводу за јавно здравство Задар Бенито Пуцар потврдио је да су више пута у последње две седмице вршили спитивање квалитета морске воде и то баш због појаве информација о вирусу.

Додао је да су почетком јула имали дојаве да се у хотелу 'Донат' појавила зараза, те да је у једном случају потврђен ротавирус.

Шеф службе за епидемиологију, др. Алан Медић каже да је проблем то што бројнин купачи не доносе узорке столице на анализу, већ повраћање и пролив приписују "летњој вирози".

"Служба за епидемиологију је изоловала два случара ротавируса, један код одрасле особе која је боравила у хотелу и један код дјетета које није било гост хотела.

Појава ротавируса у дечјој доби је учестала, а већина деце, њих више од 90 посто, такав облик вируса преболи кроз дан-два па родитељи стога не носе узорке столице на анализу....", рекао је, између осталог, Медић.

Он је за Слободну Далмацију упозорио да ротавирус опстаје у окружењу и до неколико дана, не искључујући могућост да су га обољели покупили са песка на плажи. Из Државног испектората, пак, кажу да пре окончања инепсекцијског надзора не могу да износе више детаља о овој појави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана