Држављанин БиХ осумњичен за убиство радника обезбјеђења ухапшен у Београду

ГС
Држављанин БиХ осумњичен за убиство радника обезбјеђења ухапшен у Београду

ПОДГОРИЦА- Држављанин БиХ и Србије Н.М (37), који је осумњичен за убиство радника обезбјеђења Љубише Мрдака у Никшићу, ухапшен је у Београду, саопштено је из Управе полиције Црне Горе.

Како "Независне новине " незванично сазнају ухапшен је Немања Миљковић, алијас Немања Каурин.

Из полиције су навели да је осумњичени ухапшен 17. јуна.

"Осумњичени Н.М је међународно тражено лице и за њим је расписана међународна потјерница Интерпола Подгорица, на основу наредбе Вишег суда у Подгорици ради вођења кривичног поступка. Н.М. је осумњичен да је 20. октобра прошле године у Никшићу, са више саизвршилаца, извршио разбојништво, приликом чега је на радном мјесту погинуо радник фирме обезбјеђења 'Секјурити гард Монтенегро' Љубиша Мрдак", наводи се у саопштењу.

Из Управе полиције Црне Горе навели су да слиједи комуникација надлежних министарстава правде обје државе у оквиру поступка изручења. Раније је у Београду ухапшен и још један од осумњичених за убиство Љубише Мрдака, и то бањалучанин Срђан Свјетлановић.

За ову пљачку су још осумњичени Петар Золак (33) из Лакташа и Стојан Албијанић (27) из Билеће, Митар Кнежевић (40) из Никшића, Стефан Регојевић (33) из Бањалуке, који су притворени у Црној Гори.

Крваво разбојништво извршено је 20. октобра 2021, а из поште је украдено 423.000 евра.

Пљачкаши су на паркингу иза поште у „нисан кашкаију“ са регистарским ознакама БиХ чекали транспорт новца поште. 

Били су наоружани са двије аутоматске пушке, пиштољем и бибер спрејом. Прво су напали два радника обезбјеђења „Секјурити и гард Монтенегро“ које су попрскали бибер спрејом и ударали кундацима.

Мрдак је колегама прискочио у помоћ и убијен је из близине хицем из пушке, калибра 7.62 мм.

За то вријеме, друга двојица пљачкаша вреће с новцем убацивали су у џип којим су дошли. Према изјавама очевидаца, пљачкаши су имали на себи дуже кабанице и капуљаче.

Након што су покупили новац разбојници су побјегли и у мјесту Гребице запалили „нисан“ за који је утврђено да је 8. септембра украден у Шантићевој улици у Дервенти. Испоставило се да су на возилу биле неприпадајуће регистарске ознаке, на којима је раније возило снимљено надзорним камерама.

Управо је „кашкаи“ био кључни траг који ће довести до расвјетљавања цијелог случаја. На основу њега идентификован је први осумњичени и утврђено је на који начин и када је прешао границу БиХ и Црне Горе. Током истраге утврђено да су скоро сви учесници у убиству из Бањалуке.

Дошло се и до вишеструко осуђиваног разбојника Кнежевића, који је убрзо ухапшен. Велику помоћ у истрази је пружило и Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске и откривени су идентитети осталих осумњичених.

Претресано и провјерено на десетине станова у Црној Гори, као и дестине у БиХ. Црногорска полиција изузела је надзоре са 250 камера, анализирала телекомуникације, испитала свједоке…

Утврђено је да група дјеловала организовано и снихронизовано од јуна мјесеца. Припремили су оружје, изнајмили више станова и у различитим фазама у планирању пљачке користили су најмање седам возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана