Друштво политиколога осудило изјаву Милановића о Јовићу

Танјуг
Друштво политиколога осудило изјаву Милановића о Јовићу

ЗАГРЕБ- Хрватско политиколошко друштво (ХПД) осудило је данас "непримерене и неаргументиране коментаре" које је предсједник Зоран Милановић изрекао о њиховом члану, професору Дејану Јовићу и политиколошкој струци генерално.

Милановић је током јучерашње посјете Ливну изјавио да "Хрвати у БиХ нису мањина, мада неки професори који гостују по хрватским телевизијама лупетају да јесу, што је неписмено".

Рекао је и да "професори политикологије добијају плату и говоре глупости".

За професора Јовића је још рекао да је "Пуповчева ескорт дама". "Сматрамо да су наведене опаске, а поготово ад хоминем напади, непримерени особама на јавним положајима, пре свих предсједнику Републике који би требало да буде узор и корективни фактор унутар политичког система", поручили су ХПД.

Из ХПД су саопштили да чврсто вјерују у Уставом загарантоване вриједности слободе говора и слободе мишљења и у својим редовима окупја политикологе који из различитих теоријских и методолошких позиција нуде различите аналитичке закључке о важним политиколошким и политичким питањима.

"Слично као и у ранијим случајевима, овакав напад, који долази од особе с позиције моћи, међу ангажованим научницима и (спољно) политичким аналитичарима може произвести осјећај страха и несигурности, али и угрозити слободу научног дјеловања и и изношења ставова, што ми као струковно друштво никако не можемо да прихватимо", наведено је у саопштењу, пренио је загребачки Јутарњи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана