Дритан одговорио црногорском амбасадору у Приштини

ГС
Дритан одговорио црногорском амбасадору у Приштини

Лидер грађанског покрета УРА поручио је да се не треба одазивати на отворена писма попут оног које му је упутио црногорски амбасадор у Приштини Ферхат Диноша.

Гдје си био да дигнеш глас кад је избила афера "Коверта", упитао је Абазовиć Диношу, који је апеловао на лидера УРА да не улази у коалицију са "онима којима је милија Равна Гора од Црне Горе".

Абазовиć је, гостујуćи на ТВ А1, рекао и да ćе закони о поријеклу имовине и лустрацији, поред новог закона о слободи вјероисповијести, бити први усвојени у Скупштини.

Сви функционери и повезана лица која имају имовину преко 500.000 евра мораćе да је докажу, поручио је лидер УРА, једног од три коалициона блока који су постигли договор о формирању нове владе.

"Лустрација је потребна да би људе који нису достојни јавних функција искључили из јавног живота. Реизбор судија и тужилаца потребан јер су се људи превише обахатили и направили велике штете за државни буџет", казао је Абазовиć.

Он је такође истакао да нова власт треба да промовише све оно што ДПС није, а то је да сузбија партијску државу. Додао је да је након успјеха на изборима УРА дуплирала чланство од недјеље вече до четвртка ујутру.

Абазовиć је поручио да у будуćој власти неćе бити реваншизма, и да је свако добродошао ко има референце, те да је намјера да на неколико прес-конференција прикажу крвну слику Црне Горе и покажу параметре које су затекли од стране бивше власти.

"Грађани заслужују да знају гдје су нас они довели", поручио је Абазовиć.

Лидер УРА је такође рекао да је улога Цркве била значајна на изборима, али да ДПС не треба да тражи кривца у Цркви јер је сам донио закон. "Донио је најступиднију одлуку. ДПС је пуцао сам себи у обје ноге", примијетио је Абазовиć поводом закона о слободи вјероисповијести.

У осврту на спољну политику будуćе владе, први човјек УРА казао је да Црна Гора не треба да мијења спољнополитички курс би нова власт имала мирну транзицију и подршку међународне заједнице, те да свакодневно лобира на том плану.

На питање да ли ćе уласком Демократског фронта у власт у парламенту нестати Црногорци, Абазовиć је казао да је управо супротно.

"Да је ДПС којим случајем побиједио и наставио да гуши Србе, ДФ би на сљедеćим изборима имао сам веćину, не би имали потребу да зову никога", казао је Абазовиć.

Он је поручио ДПС-у да се Црна Гора не брани само из позиције власти. "Ако је неко крив што је дошло до смјене власти онда је то сама власт."

Гдје је био неко да каже Рами…

На питање да ли се предсједник Србије Александар Вучиć мијешао у изборе у Црној Гори те гдје је био неко да каже Вучиćу "даље руке од Црне Горе", Абазовиć је одговорио контра примједбом:

"Гдје је био неко да каже Едију Рами - даље руке од Црне Горе кад је подржао Ђукановиćа", казао је Абазовиć, подсјетивши да су својевремено и Изетбеговиć и Милановиć упуćивали сличне поруке.

Саопштио је да ćе Црна Гора бити вјечна само ако изгради јаке институције. "Највеćи интерес грађана Црне Горе је да изградимо јаку модерну Црну Гору на грађанским основама", казао је лидер УРА, преноси Спутњик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана