Драма ухапшених Хрвата у Замбији: Један завршио у болници

ГС
Foto: Илустрација

Хрвати ухапшени у Замбији под сумњом да су покушали трговину дјецом након што су усвојили четворо малишана из Конга, ове би недјеље требали бити пуштени да се бране са слободе.

Кауције од око 1.000 долара по особи су положили, као и путне исправе, али у петак су још били у процесу испуњавања услова да за свакога од њих осморо морају гарантовати по два замбијска држављанина и то из реномираних организација. Након што им је њихов адвокат помогао у проналажењу оних који ће гарантовати за њих, те особе је морао суд да испита, а према неким информацијама, остале су још само четири особе за испитивање. Потом иде регулисање нових привремених боравишних дозвола у имиграцијској служби како би их суд пустио да се бране са слободе.

У међувремену, како сазнаје Јутарњи лист, један од ухапшених Хрвата у суботу је изненада завршио у болници због високе температуре. У болници му је дијагностификована маларија, добио је потребне лијекове и враћен је у притвор у затвор у Ндоли. Сљедеће рочиште заказано је за 1. март. Хрватима ће засигурно ићи у корист то што је новинар 24 сата пронашао родитеље једногодишње дјевојчице коју је усвојио један од парова, а који су спремни да свједоче на суду у њихову корист. Ипак, оно што им неће ићи на руку јесте то што су се први пут од избијања афере огласиле власти ДР Конга.

Подсјетимо, Конго већ 10 година брани усвајање странцима, но судови у Конгу према неким информацијама ипак доносе одлуке према којима се дјеца усвајају у иностранству. Још увијек није јасно какви су тачно документи показани у Конгу и јесу ли вјеродостојни, но зна се да су дјеца имала исправне хрватске документе.

Такође се зна да су дјеца хрватско држављанство добила на темељу одлуке хрватских судова у Златару и Вараждину. Ти су судови, по свему судећи, одлуке донијели на темељу споменутих докумената из Конга о којима се засад не зна готово ништа, осим да их замбијске власти сматрају лажиранима, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана