Драма у Скопљу: Шок бомбе пред Собрањем, крваве главе Заева и Манчевског

Танјуг
Драма у Скопљу: Шок бомбе пред Собрањем, крваве главе Заева и Манчевског

Скопље - У македонском Собрању одвија се истинска драма, гдје су демонстранти, након што је парламентарна већина изабрала Талата Џаферија за предсједавајућег парламента, упали у зграду и тамо напали и раскрварили главе лидера СДСМ Зорана Заева и потпредсједника те странке Дамјану Манчевском, преноси плусинфо.мк.


Пред зградом макеонског парлаемнтна чује нешто налик на шок бомбе, јавља МИА.

Наводи се да све више људи улази у Собрање, гдје по оцијени овог медија ситуација постаје експлозивна. На снимку који је објављен на овом сајту виде се посланици који скачу са галерије.

Ројтерс је пренио да је Заев лакше повређен у песничењу и напомиње да је Македонија била на ивици грађанског рата током устанка мањинских Албанаца 2001, да би се потом ситуација донекле смирила уз међународно посредовање, али су међуетничке напетости остале.

МИА наводи да су на првом спрату Собрања развијене македонске заставе.

Већина у македонском Собрању коју чине СДСМ Зоран Заев и албанске странке, изабрала је данас послије прекида сједнице Талата Џаферија за предсједника парламента, а присталице покрета "За заједничку Македонију" упали су у зграду Собрања где их је обезбјеђење спречило да се попну степеницама у салу у којој су посланици.

Како наводи плусинфо.мк, међу демонстрантима има и људи са црним маскама на лицима који позивају народ да се попне степеницама.

Дио посланика који имају већину у парламенту и Џафери, као и новинари налазе се у прес сали, у коју демонстранти могу да уђу сваког часа.

До нерегуларног избора Џаферија дошло је пошто је предсједавајући Собрања Трајко Вељановски прекинуо седницу Собрања, на чијем дневном реду није био избор новог предсједника парламента.

Међутим, предсједавање је тада преузео најстарији посланик у сали који је гласовима посланика СДСМ и албанских партија ставио на дневни ред избор предсједника Собрања, па је потом Џафери и изабран.

У сали су остали и посланици ВМРО-ДПМНЕ, бившег премијера Николе Груевског, који су узвикивали "Ово је пуч".

Како наводи МИА, "нерегуларно гласање за избор паралелног предсједавајућег" обављено након што је Вељановски објавио прекид сједнице, али су посланици СДСМ Зорана Заева и странке македонских Албанаца ДУИ остали у сали, гдје се и даље налазе и посланици ВМРО-ДПМНЕ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана