Драма око спасавања спелеолошкиње у Словенији још траје: Учествује више од 100 људи, морали да раде и минери

Г.С.
Драма око спасавања спелеолошкиње у Словенији још траје: Учествује више од 100 људи, морали да раде и минери

ЉУБЉАНА - Драма око спасавања спелеолошкиње која је у суботу увече настрадала у пећини у Словенији још траје. У акцију спасавања укључени су чак и минери.

Рудари-минери су експлозијама проширили уске пролазе како би спасили спелеолога, 33-годишњу мејштанку која је у суботу увече имала тешку несрећу док је истраживала нову пећину на дубини од 100 метара, јавља Радио-телевизија Словеније.

У суботу око 18.30 догодила се незгода приликом истраживања нове Врањедолске пећине код Долење Васи код Церкнице. Сломљени камен пао је на главу спелеолошкињи, пробио јој шљем и нанио тешку повреду главе. Поред ње је медицинска екипа на дубини од 100 метара.

Како је за РТВ Словенија пренијела Барбара Ренчоф, рудари су већ јуче почели са полаганим и пажљивим деминирањем, а данас су наставили током цијелог дана. Минирање трајало готово 20 часова. Око 17 часова, бројни тјеснаци у пећини били су довољно проширени да спасилачке екипе безбједно однесу жртву на носилима. Тунел је на неким мјестима био широк само пола метра.

Рудари су завршили посао, а ангажоване су четири спасилачке екипе од шест чланова. Спасиоци се надају да ће до поноћи успијети да пренесу настрадалу на отворено.

Спасилачке екипе које се налазе у пећини разговараће са љекаром који је са жртвом. “Када љекар нареди да повријеђени може да изађе из пећине, почеће вађење. Љекар ће стално пратити да ли је све у реду”, објаснио је шеф интервенције Лука Залокар.

Здравствено стање жртве и даље је стабилно, па медицинско особље које се брине о њој у пећини предвиђа да ће подизање из пећине бити успјешно. “Поред спасилачких тимова, у приправности имамо хеликоптерску јединицу за транспорт унесрећене у здравствени објекат и тим хитне медицинске помоћи из Церкнице”, додаје Ћурк.

Како су учесници акције спасавања објаснили јутрос на конференцији за новинаре, повређена жена, која је била дио тима од шест спелеолога из удружења на Ракеку, је у несвијести, али реагује на болне стимулусе, рекао је Валтер Закрајшек, начелник одјељења.

Да би се спријечила хипотермија, у пећини су уређена два топла мјеста са загријаним бивацима, један за повређену жену и мању екипу и један за снабдјевачки тим. Они су, каже Закрајшек, у сталном контакту с екипом у пећини преко пећинског телефона, тако да када се промјене тимови - чак и љекар - особље добија све што је потребно.

Минирање је трајало цио дан

Лука Залокар, који је и руководилац рударског и спасилачког центра у Постојни, објаснио је јутрос да су носила којима желе да изнесу повређену жену из пећине широка 70 центиметара и дуга два метра, па је пећина морала да буде проширена.

Да би се пећина могла минирати, новооткривену пећину је скицирао спелеолог који се налазио у пећини са жртвом и потом се вратио на отворено. На основу ових података рудари су одлучили колико им је експлозива потребно да прошире пролазе.

“Морамо да радимо с експлозивом у филигранским количинама да бисмо избјегли додатна урушавања. Тим за проширење тјеснаца ради пуном снагом, у пећини је девет сати. Али пошто је безбједност важна у раду, то траје дуже”, рекао је Залокар.

Санди Ћурк је рекао да пројекат спасавања повређене жене, који води Спелеолошки савез Словеније, може бити примјер за Европску унију. Јуче и данас је активирано укупно више од 100 пећинских спасилаца, ватрогасних јединица, јединица цивилне заштите и извиђача. “Покушавамо да урадимо оно што човјек ради за човјека, вјерујемо да ће жртва данас бити превезена у одговарајуће институције “, рекао је Ћурк.

Активиран је и штаб Цивилне заштите општине Церкница, који пружа сву неопходну подршку укљученима у спасавање.

Уколико се акција спасавања одложи и повређена жена остане у пећини дуже вријеме, а операција постане неопходна, могуће је направити и “малу операциону салу” у пећини, при чему би се могао организовати и видео-пренос. са доступном технологијом, објаснио је Валтер Закрајшек. Али, како је истакао, главну ријеч у том погледу води љекар, који је поред повређене жене.

У пећину је ушло шест спелеолога

Несрећа се догодила у суботу приликом истраживања нове пећине код села Долење код Церкнице. У пећину је ушло шест спелеолога. Када се несрећа догодила на дубини од око 100 метара, један од њих је изашао и обавијестио спасилачке службе, док су преостала четворица остала с повријеђеном женом. Они нису повријеђени.

Касније су из пећине изашла преостала четири спелеолога Пелеотехничког друштва Ракек. Један од њих је пећинским спасиоцима нацртао мапу пећине и упозорио их на бројне узане пролазе и јаруге у којима би и нешто јаче вибрације могле да изазову нове проблеме, преноси Телеграф

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана