Драма на језеру: Криволовци напали чуваре, помогао им монах (ВИДЕО)

ГС
Драма на језеру: Криволовци напали чуваре, помогао им монах (ВИДЕО)

ПОДГОРИЦА – Припаднике Службе заштите Националног парка Скадарско језеро напали су криволовци, наносећи им тешке тјелесне повреде.

Ову информацију објавио је грађански активиста Александар Драгићевић на друштвеним мрежама, наводећи да су заштитаре напали око поноћи, да су их тукли веслима и да су покушали да их избоду остима.

"Заштитари иду ненаоружани и голоруки, ризикују свој живот против више организованих криминалних група које оперишу језером. Овако они зараде своју плату", рекао је Драгићевић.

Надзорници Националног парка Скадарско језеро нападнути су синоћ, а криволовци су једног од њих покушали да прободу остима.

Према сазнањима Вијести, инцидент се догодио у рејону Пијеске.

Наводно, након што им се шеф надзорничке службе Вук Саичић легитимисао, и тражио да то и они учине, двојица криволоваца прво су кренули да бјеже, а потом су напали Саичића и екипу ЈПНП Скадарско језеро.

На снимку који је објавио Драгићевић, види се како ловочувари покушавају да зауставе чун у ком су криволовци, али се они отимају и крећу да их ударају.

Криволовцима који су синоћ напали и повриједили двојицу надзорника Националног парка Скадарско језеро помогао је и монах из манастира Ком, извјесни Филип.

То је за "Вијести" саопштио шеф Службе заштите Националног парка Скадарско језеро Вук Саичић, додајући да су у синоћњој акцији повријеђени он и његов колега Марко Глушчевић.

Објаснио је да су, након поноћи, на језеру прво примијетили агрегат, а када су кренули глисером ка њему, видјели су да два криволовца из чуна остима изловљавају рибу.

"Једнога смо препознали као Пренкића, а други са њим био је у дуксерици ватрогасаца. Издали смо упозорење, о које су се они оглушили и кренули да бјеже. Стигли смо их након километар и покушали да их задржимо. Тада смо добили и ударце веслима, ја у предјелу врата, а колега Глушчевић у предјелу ребара. Један од њих је остима кренуо да ме убоде и убо ме у предјелу лијеве подлактице. Тада је чуном прошао монах Филип и почео да нам пријети, оптужујући нас да ми радимо са дрогом преко језера и да нећемо дуго. Извадио сам телефон да га снимим, он ми је пришао, отео телефон и бацио га у језеро. Потом су скупа побјегли у уски дио међу шибље, кроз који ми нисмо могли глисером да прођемо, јер је већи", казао је Саичић "Вијестима".

Објаснио је да су након тога пошли на указивање љекарске помоћи, а потом и у полицију.

Из Управе полиције Вијестима је незванично речено да трагају за нападачима.

Директор ЈП Национални паркови Црне Горе Владимир Мартиновић саопштио је да су синоћ, у току обављања радних обавеза, на свом радном мјесту нападнути надзорници НП Скадарско језеро.

"Храбри надзорници су ненаоружани ушли у обрачун са наоружаним криволовцима. Тражимо адекватну подршку полиције и тужиластва. Многима не одговара наша борба против криволова, ловочувари су угрожени и захтијевамо системску подршку како бисмо се изборили са бизнисом вриједним стотинама хиљада еура. Наставићемо истим интензитетом да се боримо против криволова, а овакви и слични покушаји сигурно нас неће пољуљати у снажној борби за заштиту најврједнијих подручја Црне Горе", поручио је он.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана