Драган Марковина: Радикални национализам је у темељима Хрватске

Г.С.
Драган Марковина: Радикални национализам је у темељима Хрватске

Радикални национализам је у темељима Хрватске - овим ријечима је историчар Драган Марковина за портал klix.ba коментарисао транспаренте и натписе упућене грађанима српске националности у тој земљи.

За њега ови транспаренти и графити, који су доспјели до јавности у посљедњих неколико дана, не представљају ништа ново. Подсјетио је да су, како је навео, зидови хрватских градова препуни сличних натписа које нико не уклања и који се сваки пут рапидно умноже након што неко у јавности реагује на њих.

Посебно забрињавајућом је оцијенио једну ствар.

“Најгоре од свега је што је ријеч о прилично младим људима, што јасно сугерише каква је стварна друштвена атмосфера у земљи којој је радикални национализам у темељима. То је уједно и разлог због којег ово не можемо приписати искључиво навијачком покрету, појединцима и сл. Једино што је у читавој причи добро је чињеница да све већи број људи, а на концу и кључни људи политике и државне институције реагују на овакве изљеве мржње, само што ће проћи још доста времена док они који искрено мрзе Србе то престану барем активно манифестирати”, истакао је Марковина.

Он сматра да је Хрватска демократска заједница (ХДЗ) одговорна за то што је, како је нагласио, од првог дана створила националистичко друштво изразито антагонизирано према Србима.

Према ријечима Марковине, једини су се одупирали поједини интелектуалци, активисти и алтернативни медији попут Ферал Трибуена или Аркзина. Кривца види и у хрватској Социјалдемократској партији (СДП).

“Истина је да је томе помогао и рат, но у главама многих он још увијек након 25 година траје. Касније су се, након 2000. ствари донекле поправиле, барем у образовању, али СДП никад није био спреман истински се обрачунати с националистичким суставом вриједности, ХДЗ-у је њихово наглашавање сваки пут доносило побједу на изборима, а након што је Карамарко изабран на чело ХДЗ-а с мисијом да доврши започету контрареволуцију ствари су ескалирале”, додао је.

Коментарисао је и реакцију надлежних на овај националистички испад.

“Изгледа да смо коначно, опет умногоме захваљујући притиску пристојнијег дијела јавности и медија, дошли до тога да државне институције почну примјерено реагоати. Тако су починиоци брзо ухапшени и теретиће их се за потицање мржње. Зоран Милановић је као предсједник реаговао моментално, а чак је и премијер Пленковић гостујући на ХТВ-у  рекао да морамо више порадити на укључивости и толеранцији у друштву”, оцијенио је Марковина.

Не мисли да ће ова дешавања утјецати на изборни процес.

“Људи су углавном већ донијели одлуку за кога ће гласати, то је очито јасно и Пленковићу који не рачуна на гласове тврде деснице па је стога и одлучио тако наступити на јавној телевизији”, сматра овај иисторичар.

Упитан да ли постоји начин да се смањи учесталост оваквих порука у јавном простору и постоји ли адекватна санцкија, одговорио је:

“Начин постоји и о томе сам писао у свом посљедњем тексту на Телеграму. Једноставно би политичке и друштвене елите у земљи након избора морале одлучити како је вријеме да Србе почнемо доживљавати као равноправне грађане и да се та политичка одлука почне проводити у пракси - јавном говору, коначном рјешавању инфраструктуре у крајевима гдје живи ријетко преостало становништво, реакцијама на овакве ствари и сл.”

Подсјећамо, у посљедњих неколико дана из Загреба су одаслане три националистичке поруке упућене српском становништву. Прво је објављена фотографија на којој се виде навијачи Динама који држе транспарент с натписом: “Је*ат ћемо српске жене и дјецу”.

Затим је на једном објекту исписано: “У Вуковару, хрватском граду, многи четници су оставили браду. Све ћемо вам прсте сломит, а не само три. Уби Србина”. Трећи случај се десио када су такође на једном објекту нацртани људи објешени о дрво уз натпис: “Српско породично стабло (Serbian Family Tree)”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана