ДПС-у највише мандата, ко ће формирати власт у Подгорици

Танјуг
ДПС-у највише мандата, ко ће формирати власт у Подгорици

ПОДГОРИЦА - Према прелиминарним подацима Центра за демократску транзицију (ЦДТ), на јучерашњим ванредним локалним изборима у Подгорици ДПС је освојио 19 мандата, ПЕС-Демократе 14, “За будућност Подгорице” 13, а “За бољу Подгорицу” шест. Према прелиминарним резултатима ЦДТ-а на основу обрађених свих 215 бирачких мјеста, Европски савез је освојио три мандата, а Странка европског прогреса и Преокрет по два мандата, преноси портал РТЦГ.

Према резултатима ЦДТ-а, листа ”Вријеме је за ред – Странка европског прогреса – Душко Марковић” освојила је 3,1 одсто гласова, односно два мандата, листа “Др Вук Кадић - Покрет напријед - За Подгорицу и породицу” 2,8 одсто гласова, листа “Европски савез - Подгорица за примјер - Борис Мугоша” 5,4 одсто гласова, односно три мандата. Листа “ДПС - И ријечју и дјелом – др Нермин Абдић” освојила је 29,9 одсто, што је 19 мандата, “Преокрет - Овако више не може Срђан Перић” 3,3 одсто, односно два мандата, а листа “Европа сад - Демократе - Још јаче - проф. др Саша Мујовић” 21,8 одсто гласова, односно 14 мандата.

“Подгоричка листа - Андреј Миловић” освојила је 0,6 одсто, “Црногорска европска партија - Новак Аџић” 0,7 одсто, листа “За будућност Подгорице - Град свих нас” 20,2 одсто, што је 13 мандата, а лсита “Јаков Милатовић - За бољу Подгорицу” 10,5 одсто гласова, односно шест мандата. Листа “Покрет подстанара Подгорица” освојила је 0,3 одсто, листа “У акцију, буди свој, бирај ЦГА” 0,2, а листа “Подгорица свих нас, БС” 1,2 гласова. У Подгорици је на јучерашњим локалним изборима право гласа имало 145.724 бирача, а на изборима је учествовало 13 листа.

Носилац листе Демократске партије социјалиста (ДПС) на изборима у Подгорици Нермин Абдић изјавио је да је његова странка убедљиво најјача партија у главном граду Црне Горе и да ће ДПС бити стожер наредне локалне управе.

-ДПС је освојио 50 одсто више гласова у односу на наредну листу - рекао је Абдић на конференцији за новинаре у штабу те партије, пренijеле су подгоричке Вијести.

Абдић је додао да су партије опозиције убједљиво тријумфовале и да треба да формирају нову власт. Он се обратио окупљенима испред просторија ДПС-а и поручио им да побједу прославе достојанствено, као и да "колико већ сутра, морају да засучу рукаве и почну да раде". Из ДПС-а нису одговорили на питање да ли ће правити постизборну коалицију са листом Јакова Милатовића.

Предсједник ДПС-а Данијел Живковић изјавио је а је влада пала и позвао црногорског премијера Милојка Спајића да поднесе оставку. -Врijеме је за враћање ДПС-а у власт - сматра Живковић и додаје да је власт са државног нивоа потпуно изгубила легитимитет.

Носилац листе “Јаков Милатовић - За бољу Подгорицу” Лука Ракчевић саопштио је да ће та коалиција бити темељ и правац нове управе Подгорице и да ће одредити политички правац Подгорице у наредном периоду.

Ракчевић је захвалио свима који су тој листи дали допринос, пренијела је РТЦГ.

-Поред тога, мислим да је јако важно указати на чињеницу да су партије које на државном нивоу имају двије трећине парламентарне већине у Подгорици потпуно делигитимисане, да су изгубиле свако повјерење грађана и да партије које чине двотрећинску већину на државном нивоу у Подгорици немају већину - навео је Ракчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана