ДПС средствима ЕИБ планирао отпремнине за своје чланове

Дан
ДПС средствима ЕИБ планирао отпремнине за своје чланове

Подгорица - У Европској инвестиционој банци провјеравају јесу ли се њихова средства користила за потребе владајуће партије у Црној Гори.

Из ЕИБ-а је саопштено да банка може да суспендује исплате, затражи повраћај средстава или искористи друге механизме.

- Истражно одјељење Европске инвестиционе банке покренуће истрагу поводом навода да су њихова средства злоупотријебљена у Црној Гори за потребе ДПС-а - рекао је портпарол Европске инвестиционе банке Марко Сантарели.

- Европска инвестициона банка је узела у обзир наводе о злоупотребама средстава у односу на Фонд рада Црне Горе, а наше одјељење за истраге покренуће поступак - казао је Сантарели за лист “Дан”.

Из ЕИБ-а је саопштено да банка може да суспендује исплате, затражи повраћај средстава или искористи друге механизме из уговора о финасирању уколико се докаже незаконито поступање.

- Уколико постоје докази о потенцијалном кривичном дјелу, одјељење може да те доказе пошаље релевантним националним органима за спровођење закона, али и да тражи помоћ у истрази од независних агенција - наводи се у документу ЕИБ-а о вођењу истрага о преварама и корупцији.

Објашњено је да одјељење ЕИБ-а од националних власти може да тражи све податке које сматра важним за утврђивање чињеница.

Предсједништво Демократске партије социјалиста планирало је на сједници одржаној уочи прошлогодишњих парламентарних избора да се отпремнине бившим радницима преко Фонда рада исплаћују искључиво члановима те партије, за шта ће се новац, како су планирали, обезбиједити и из средстава Европске инвестиционе банке.

О томе свједочи аудио-снимак са сједнице, на којој тадашњи политички директор ДПС-а Бранимир Гвозденовић најављује да ће чланови ДПС-а до септембра добити отпремнине преко Фонда рада, пише “Дан”.

- Озбиљна су очекивања од Фонда рада. И то ће бити један посебни, овај, састанак који ћемо имати са, овај, Фондом рада, како да се убрзају одређене, одређене активности, нешто из расположивог фонда, а нешто из фонда који ће реализовати преко пројекта Европске инвестиционе, инвестиционе банке - рекао је Гвозденовић.

На сајту ЕИБ-а, финансијске институције ЕУ, чије је сједиште у Луксембургу, објављен је преглед овлашћења Одјељења за истраживање превара (ИГ/ИН), како гласи назив тијела које је задужено да провјерава јесу ли средства банке злоупотријебљена.

- ИГ/НА може да покрене административне истраге ради утврђивања чињеница у вези са сумњама да је дошло до превара, корупције, криминалног удруживања или изнуде у активностима ЕИБ и операцијама, које су дефинисане од стране Међународне финансијске институција и Оквирним споразумом (из септембра 2006. године) и уграђене у смјернице ЕИБ-а за политику борбе против превара - наведено је у документу Европске инвестиционе банке.

Сарађиваће са ОЛАФ-ом

Из ЕИБ-а је саопштено да Одјељење за истраживање превара игра кључну улогу у спрјечавању и откривању превара у операцијама које финансира Европска инвестициона банка.

- Одјељење ради у партнерству са ОЛАФ-ом и другим истражним органима да би се обезбиједло да интегритет пројекта буде заједнички именитељ. Чак и ако постоји сумња у превару или корупцију која се не односи на пројекту који финансира ЕИБ, подаци ће бити прослијеђени колегама из других институција - наводи се у документу ЕИБ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана