Доживотни затвор за петоструко убиство код Смиљковског језера

Агенције
Доживотни затвор за петоструко убиство код Смиљковског језера

Скопље - Основни суд у Скопљу осудио је шесторо лица на доживотни затвор због петоструког убиства код Смиљковског језера у априлу 2012. године, док је један од оптужених у предмету "Монструм" ослобођен кривице.

Алил Демири, Агим и Африм Исмаиловић, Фејзи и Хаки Азири, те Сами Љутију осуђени су за кривично дјело тероризам, како је Кривични суд у Скопљу оквалификовао петоструко убиство код Смиљковског језера.

Седми оптужени Сејди Рами добио је ослобађајућу пресуду због недостатка доказа.

Демири и Африм Исмаиловић пресуду су дочекали у затвору на Косову, гдје служе казне због недозвољеног посједовања оружја, и за њима су македонске власти поднијеле захтјев за екстрадицију.

Образлажући пресуду, судија Ивица Стефановски рекао је да она није донесена на бази емоција, већ према закону.

"Остајемо имуни на сва дешавања и водили смо се само законом. Нисмо се водили емоцијама, већ озбиљношћу кривичног дјела", рекао је Стефановски.

Судско вијеће је због тежине казни и озбиљности кривичног дјела донијело одлуку о продужењу мјере притвора до правоснажности пресуде, док је Рами укинута мјера притвора.

Одлука суда није правоснажна и странке имају право жалбе пред Апелационим судом у Скопљу. Одбрана осуђених већ је најавила жалбу.

Адвокат осуђених Насер Рауфи каже да је данашња пресуда показала да је Македонија "далеко од правне државе".

"Пресуда је донесена на бази основа сумњи, без икаквих доказа и само образложење наводи на огромне сумње о владавину права у Македонији", рекао је Рауфи.

Према оптужници, Алил Демири, Агим и Африм Исмаиловић били су директни извршиоци петоструког убиства код Смиљковског језера код Скопља.

Они су 12. априла 2012. године, уочи Вакрса, убили Киру Тричковског, Филипа Славковског, Цветанчу Ацковског и Александра Наћевског, старости између 18 и 20 година, из скопског насеља Радишани, као и 45-годишњег рибара Борчу Стефановског из села Црешево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана