Доскорашњи шеф ОЕБС-а у Црној Гори радио за тајну полицију

Вијести.ме
Доскорашњи шеф ОЕБС-а у Црној Гори радио за тајну полицију

Подгорица - Доскорашњи шеф Мисије Организације за европску безбједност и сарадњу у Црној Гори, словачки дипломата Лубомир Копај био је сарадник чехословачке тајне службе ШТБ која је у тој земљи била активна у доба комунизма, преносе “Вијести.ме”.

Копајево име наведено је у регистру агената и сарадника чехословачке ШТБ које је објавио Институт за национално памћење у Словачкој.

Тај државни орган који је основан 2002. године Законом о националном савјету Словачке обезбјеђује приступ неоткривеним подацима о активностима репресивних органа, најчешће тајних служби, за период од 1939. до 1989. године.

У регистру који је објављен на њиховом сајту наводи се да је овај словачки дипломата од 1976, са непуних 21 годину, постао кандидат за тајног сарадника, а потом и агент са кодним именом “сташа”.

Копај је поднио оставку на мјесто шефа Мисије ОЕБС-а у Подгорици у јуну ове године.

ШТБ се у бившој Чехословачкој бавила обавјештајним и контра-обавјештајним пословима.

Од оснивања, 30. јуна 1945 била је под контролом Комунистичке партије Чехословачке.

Писани извори показују да су комунисти ШТБ користили као инструмент силе и репресије, као и да је ова агенција шпијунирала и застрашивала политичке противнике партије и ковала лажне кривичне доказе против њих.

Њене уобичајене радње укључивале су прислушкивање телефона, надзор стамбених објеката, читање поште, претресе, надзор, хапшења...

Након што је ШСР окупирао Чехоловачку 1968. године, ова служба је била под доминантним утицајем Москве.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана