Донфрид и Ескобар заједно у посјети западном Балкану

Танјуг
Донфрид и Ескобар заједно у посјети западном Балкану

БЕОГРАД - Са помоћницом државног секретара САД из Бироа за европске и евроазијске послове, Карен Донфрид, у петодневну посјету западном Балкану, која почиње сутра, стиже и специјани изасланик Стејт департмента Габријел Ескобар.

“Замјеник помоћника државног секретара Габриел Ескобар на састанцима у региону пратиће помоћницу државног секретара”, изјавио је за Танјуг портпарол Стејт депертмента.

Донфрид и Ескобар допутоваће сутра у Приштину, а у уторак, 26. априла, боравиће у Београду. Они ће потом, до 29. априла, разговарати и са званичницима БиХ, Сјеверне Македоније, Албаније и Црне Горе.

Донфрид ће, како је раније најављено из Стејт департмента, посјету Приштини искористити за разговоре о демократској консолидацији косовског друштва, интеграцијама у европске и евроатлантске институције и о односима Београда и Приштине.

Донфрид ће надлежнима захвалити на томе што је Косово пружило уточиште избјеглим Авганистанцима и Украјинцима, а посјета треба да подстакне и реформе друштва у циљу демократске консолидације и интеграција у европске и евроатлантске институције.

Како су навели из Вашингтона, са приштинским званичницима ће размотрити и изгледе за напредак у дијалогу са Београдом који САД подржава, уз подршку ЕУ, “ка споразуму о нормализацији односа усредсређеним на међусобно признавање”.

Помоћница државног секретара САД и специјани изасланик за западни Балкан, у уторак ће се састати са српским званичницима и позвати Србију да унапреди реформе везане за европске интеграције. Тема ће бити и регионална стабилност и просперитет као и могућност даље енергетске диверсификације.

“Циљ посјете је и да се продубе билатералне безбједносне и економске везе САД и Србије”, наводе из Стејт департмента и наглашавају да ће Донфрид поновити потребу да се Београд и Приштина поново укључе у дијалог који води ЕУ.

Помоћница државног секретара САД, из Бироа за европске и евроазијске послове, Карен Донфрид, и специјани изасланик за западни Балкан Габриел Ескобар, из Београда путују у БиХ, а потом 28. априла у Скопље и Тирану, док ће посјету 29. априла завршити у Подгорици.

Како се наводи, у БиХ ће охрабрити званичнике да наставе учешће у институцијама на свим нивоима власти, како би унапредили функционалност и реформе у циљу већег просперитета и како би БиХ добила статус кандидата за чланство у ЕУ.

Донфрид ће позвати БиХ да на вријеме, на јесен, одржи изборе и оствари напредак у борби против ендемске корупције.

У Скопљу ће званичницима владе сигнализирати снажну подршку САД преговорима о приступању Сјеверне Македоније ЕУ и захвалити им на континуираној помоћи Украјини.

Посјета ће бити прилика да позову најновију чланицу НАТО да настави блиску сарадњу на низу регионалних, безбједносних и одбрамбених питања у циљу промовисања демократије и регионалне стабилности.

Истог дана по доласку у Тирану, гдје ће заједнички обиљежити 100 година америчко-албанских дипломатских односа, Донфрид и Есобар ће захвалити Албанији на партнерству у СБ УН и посвећености суверенитету и територијалном интегритету Украјине пред руском агресијом.

Албанском руководству ће пренијети и снажну подршку Вашингтона приступању Албаније ЕУ и регионалној економској интеграцији, и нагласити потребу да се у потпуности спроведе реформа правосуђа и борба против корупције.

На крају посјете Западном Балкану, Донфрид и Ескобар ће стићи у Подгорицу гдје ће црногорским званичницима пренијети подршку САД и потребу да се убрза рад на евроатлантском путу Црне Горе и приступање ЕУ, као и на јачању чланства у НАТО и подршке заједничким вриједностима, укључујући борбу против корупције.

Посјета ће бити прилика да и Црној Гори захвале што се придружила санкцијама Русији у знак подршке Украјини, као и на пружању хуманитарне и безбједносне помоћи и томе што је затворила ваздушни простор за руске летјелице, наводи Стејт департмент.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана