Дон Недјељкo силовао тројицу свештеника

Агенције
Дон Недјељкo силовао тројицу свештеника

Загреб - Тројицу садашњих свештеника дон Недјељко Иванов силовао је док су били дјечаци, испричао је Јосип Лисица, који је као дванаестогодишњак постао жртва сексуалног злостављања.

Јосип Лисица, који је као дјечак постао жртва непристојног свештеника из Бибиња, двадесетак година послије јавно је открио страшну тајну и покренуо лавину. Вијест о пресуди почасном грађанину Бибиња дон Недјељку Иванову примио је СМС-ом од сестре, у Швајцарској, гдје живи већ 18 година.

Лисица је први пут 2003. године јавно признао да га је свештеник дирао и злостављао.

- Тада није било никакве реакције. Нико ме није позвао и питао шта је било. Једина реакција биле су пријетње моје околине у Бибињу мени и мојим родитељима иако се у Бибињу добро знало за Недјељка Иванова. Процјењује се да је злостављао више од стотину дјечака - испричао је Лисица.

Он је додао да су му се тада масовно почели јављати младићи који су доживјели исто.

- Говорили су: И мени је то радио. Међу свједоцима је неколико садашњих свештеника који су као дјеца били злостављани. Знам за тројицу који су дали изјаве. Надам се да ће наш примјер помоћи да црква научи како да пружи адекватан одгој свештеницима. Није нормално да они не примијете да у својим редовима имају свештеника педофила - каже Лисица.

Иванов је, захваљујући храбрости Јосипа Лисице и осталих жртава, постао први свештеник који је према црквеном канону осуђен за педофилију.

Лисица данас има жену и дијете од двије године и, како каже, лијеп живот. Но, поглед у прошлост остаје тежак и мучан.

- Та је ствар за мене прошла. Хтио сам да се открије истина о дон Недјељку како би се спријечило злостављање дјеце. Највише ми је било стало да се случај не заташка због дјеце која и даље долазе у цркву Иванову и њему сличним свештеницима - испричао је Лисица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана