Савјетник хрватског предсједника: Цијела ИНA је пљачка вијека

Танјуг
Савјетник хрватског предсједника: Цијела ИНA је пљачка вијека

ЗAГРЕБ - Посебни савјетник хрватског предсједника за климу и енергију, Јулије Домац, изјавио је данас да је не само најновија афера у ИНИ пљачка вијека, да се још већи новац крије у нафтном бизнису, као и да је оčито да ова компанија треба да се одвоји од мађарског МОЛ-а.

"Димензије овакве једне пљачке сваког нормалног могу изненадити. Ово није пљачка вијека, пљачка вијека је цијела ИНA, још већи новац крије се у нафтном бизнису, где је Хрватска изгубила цијели преглед ситуације. Можда је у бизарном смислу добро да се оваква криза догодила, да би стваре почеле да се рјешавају", рекао је Домац.

Сматра да ИНA и МОЛ дефинитивно треба да се одвоје. "Очито је да је тај брак с МОЛ-ом несрећан, да не функционише не само систем и контроле него све што смо гледали досад. Постоје механизми, политика има пуно начина како да притиска да се нешто деси", рекао је Домац гостујући на загребачкој Н1 тв.

"Сигурно би најбоље решење био један пријатељски развод брака, пријатељски оквирни договор о будућој сарадњи и идемо да градимо бољу будућност. Евидентно је да енергетика не може бити препуштена тржишту, да дрžава мора да контролише причу, да је енергетика стратешка ствар", навео је Милановићев саветник.

Додао је контролу треба вратити и да рафинерија у Ријеци, која се прво дуго обнављала па се модернизовала, па ради или не ради, мора радити за хрватско тржиште по хрватским условима.

"Садашња констелација је да су рафинерије у Ријеци, Мађарској, Словачкој, а да се у Маđарској плаћа једна цијена, а у Хрватској друга. Неко треба да објасни зашто се у истој компанији плаћа различита цијена. Ја да сам предсједник владе, не бих то толерисао никад", рекао је Домац.

У цијелој ситуацији, додаје, постоји низ чудних околности и навео три катастрофе које су се догодиле ИНИ.

"Све те околности имају оправдање и све се може оправдати, али национални интерес је само један и вођење ИНЕ треба на тај начин управљати. Имали смо владу која је одлучила да прода део ИНЕ, један потез без преседана, без визије, без промишљања, знајуćи шта је све ИНA представљала, колико је важна за привреду, политичку и енергетску независност", рекао је.

Као другу катастрофу навео је корупцијску аферу на највишем нивоу, када премијер предаје управљачка права да сусједна дрžава управа ИНA-ом, без икакве контроле Хрватске.

Катастрофа број три је, каже, ово што се сад догађа, гдје су очито нивои контроле спуштени на ниво неколицине директора који доносе одлуке без знања управе, без контроле Надзорног одбора.

"Све те катастрофе имају заједнички именитељ, мањак визије и мањак бриге за националне интересе, неки би то назвали велеиздајом и у неким би се државама то санкционирало пуно једноставније", рекао је, између осталог, Домац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана