Документа о оптужници за злочин на Петровачкој цести: Хрватска пропустила да утврди ко је крив за смрт њених грађана

Танјуг
Документа о оптужници за злочин на Петровачкој цести: Хрватска пропустила да утврди ко је крив за смрт њених грађана

ЗАГРЕБ - Хрватски Центар за суочавање с прошлошћу - Документа поздравио је данас подизање оптужнице српског тужилаштва против четири официра Хрватске војске за ратни злочин на Петровачкој цести, августа 1995, јер, како су саопштили, сматрају да сваки ратни злочин мора да буде процесуиран.

-Пошто је изостало правовремено поступање правосуђа Републике Хрватске, поздрављамо најаву подизања оптужница из Србије јер сматрамо да се сваки ратни злочин мора процесуирати - наводи се у саопштењу.

Документа је позвала надлежне хрватске институције да што прије договоре то у којој земљи ће се наставити поступак.

-Уколико оптужница буде потврђена, залажемо се за суђење у присутности оптуженика у Хрватској. Не противимо се универзалној надлежности судова, ни у Србији ни у било којој другој земљи, јер је њена сврха онемогућавање некажњивости и обавезивање земаља на поступање према починиоцима свих кривичних дјела против вриједности заштићених међународним правом -наводи се у саопштењу овог центра.

Указују да се истог дана догодио још један сличан злочин, такође на подручју БиХ, када су авиони хрватске ракетирали други крак колоне избјеглица, са подручја Кордуна и Баније.

Према њима доступним подацима у нападу на колону цивила у селу Сводна код Новог Града (некада Босанског Новог) смртно су страдале најмање три особе - Раде Галогажа (1955), Марта Галогажа (1935), Миле Малобабић (1953) из Славског Поља.

-Наводећи овај примјер и сјећајући се невиних жртава, желимо још једном да подсјетимо јавност и релевантне владине институције на чињеницу да су ти злочини почињени и да за њих нико није одговарао. Тиме подсјећамо и на неизвршену обвезу откривања и процесуирања починилаца ратног злочина над цивилима - поручили су из Документе.

Подсјећају да је Документа још 2012. године упозоравала да је злочин на Петровачкој цести почињен и није истражен.

-Најава тужилаштва Републике Србије директна је посљедица невољности хрватских власти и правосуђа да се темељно истраже све околности ових догађаја и да се евентуална кривична одговорност за њих недвосмислено утврди - стоји у саопштењу.

Додају да након успјешног приступања Хрватске Европској унији и правосудних реформи које су укључивале јачање институција у истраживању ратних злочина, њиховом процесирању, те развијању механизама обештећивања жртава, овај случај представља један од јасних примјера краха ових настојања.

-Република Хрватска односно њено правосуђе пропустили су да утврде ко је и под којим околностима одговаран за смрт својих грађана  кажу из Документе и подсјећају да се овај злочин догодио 7. августа 1995. године око 10 часова ујутру у селу Бравско у БиХ.

Наводе да је живот тада изгубило девет особа, од тога четворо деце, док је већи број особа рањено.

Истичу да је тога дана два надзвучна авиона типа МИГ-21 Хрватског ратног ваздухопловства 30-ак километара дубоко у унутрашњости БиХ гађали колону цивила из јужне Лике и сјеверне Далмације, који су током војно-полицијске акција „Олуја“ у страху напустили своје домове.

Додају да се колона цивила кретала такозваном Петровачком цестом између Босанског Петровца и Кључа, када су је код места Капљух у селу Бравско надлетјела два авиона долетјела из правца запада, односно Хрватске.

Из Документе наводе да је у другом прелету на колону возила испаљено више ракета, и том приликом су на мјесту погинули Даринка Дрча (1927) и њени унуци Јовица Дрча (1989) и Мирјана Дубајић (1974), сви из Бротиње код Доњег Лапца, сестра и брат Невенка Рајић (1984) и Жарко Рајић (1986) из Доњег Лапца, Крстан Вуковић (1951) и његов син Дарко (1982) из Доњег Лапца те Бранко Стјеља (1923) и његов син Мирко (1961) из Надина код Бенковца.

Позивајући се на изјаве свједока, Документа је саопштила да су у колони били искључиво цивили и да припадника било каквих војних јединица није било нигдје у близини.

-Авиони су колону прелетјели врло ниско и релативно споро те су пилоти без икакве сумње морали да виде да се ради о цивилним возилима, женама и дјеци. Ипак су се, након првог прелета, окренули, на повратку ракетирали колону те напосљетку одлетјели назад у правцу Хрватске - наводи се у саопштењу.

Истичу да се овај злочин догодио посљедњег дана акције „Олуја“ када више није било никакве реалне пријетње за хрватске јединице, као и да је то било дубоко на територији сусједне БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана