Процурио документ: Хрватска сав отпад жели да депонује на Трговску гору

ГС
Foto: Илустрација

НОВИ ГРАД - Поред радиоактивног Хрватска планира одлагати и медицински, индустријски, војни, научни и јавни отпад на Трговској гори, смјештеној у непосредној близини Новог Града у БиХ, наводи се у документу који је у посједу "Независних новина".

Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко упутио је Управи за процјену утицаја на околиш и одрживо господарење отпадом при Министарству господарства и одрживог развоја Републике Хрватске информацију са захтјевом за издавање упутства о садржају студије о утицају на околину за Центар за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на Трговској гори, коју је Министарство објавило 6. фебруара ове године.

"За потребе средишњег складишта, које има намјену складиштења ИРАО-а и ИИ насталих 60-годишњом примјеном извора ионизирајућег зрачења у медицини, индустрији, науци, војној и јавној употреби на подручју РХ те ИРАО-а и ИИ који ће настајати у дјелатностима након успоставе средишњег складишта и састојат ће се од двије грађевине: пријемна и складишна грађевина, реконструират ће се два постојећа полуукопана армирано бетонска хангара", пише, између осталог, у овом документу.

То практично значи да Хрватска креће у Студију утицаја на животну средину која је најважнији документ у овом случају, те је њиме детаљније образложила своју намјеру да на Трговској гори, поред радиоактивних, смјешта друге опасне отпаде - из медицине, војне употребе и индустрије.

Никола Арбутина, начелник општине Двор на Уни, каже да Хрватска иде својим путем који је зацртан 1998. године усвајањем просторног плана.

"Они не воде рачуна о ставовима локалне заједнице, односно о ставу институција опћине Двор, начелника и грађана, који смо јавно рекли да смо против одлагања овог отпада", нагласио је Арбутина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана