Дилер у бијелом мантилу: Докторица у картоне пацијентима уписивала наркотике

ГС
Дилер у бијелом мантилу: Докторица у картоне пацијентима уписивала наркотике

СПЛИТ - Секретаријат за заштиту права пацијената Сплитско-далматинске жупаније указао је на случај 47-годишње сплитске докторице опште праксе, која је прије неколико мјесеци прозвана за илегално прописивање и подизање наркотика у апотеци.

О том су проблему промптно обавијестили ХЗЗО утврдивши како вјероватно има још доста пацијената који и неколико мјесеци након што је случај изашао у јавност, не знају да у својим картонима имају уписане веће или мање количине апсолутно непотребних, али у исто вријеме и врло озбиљних лијекова.

Колики је број оштећених пацијената, не зна тачно ни ХЗЗО-о, потврдили су то писменим путем Секретаријата, а медијима пренио његов предсједник абдоминални хирург сплитског КБЦ-а доктор Јуре Крстуловић.

Докторица је, подсјетимо, у периоду од 7. марта 2022. до 10. јула 2023. године, на радном мјесту доктора медицине као замјенски љекар у више ординације на подручју Сплита, Солина, Каштела и острва Брача, пацијентима прописивала наркотик Оксикодон, из групе у којој се налази и овисничкој популацији занимљиви, хероин.

Уз наркотик је пацијентима без потребе и њиховог знања такође прописивала лијек Соматропин, познат и као хормон раста. Докторица је, појаснимо, издавала рецепте, те лијекове лично преузимала у апотекама. Додатна отежавајућа околност лежи у чињеници, кажу из Секретаријата, што у картонима уписани спорни лијекови пацијентима широм жупаније, у будућности потенцијално могу правити велике проблеме приликом издавања разних увјерења и здравствених свједочанстава од стране љекара опште праксе.

"Према неслужбеним сазнањима, докторица је овим радњама оштетила већи број пацијената разних старосних узраста. Њено поступање указује на остварење елемента више казнених дјела, а јесу ли се у описаном поступању она и остварила, утврдиће надлежно Државно тужилаштво. С обзиром да је истрага тајна, у овом тренутку не располажемо конкретним информацијама" кажу у Секретаријату.

Сваки неистинити податак у личним картонима, напомиње адвокат Петра Дулчић Кардум, замјеница предсједника Секретаријата, пацијентима представља повреду њихових права с могућим тежим и даљим посљедицама те наводи како Секретаријат намјерава имати активну улогу у праћењу овог случаја. Паралелно држи како ће бити потребно успоставити механизме за измјену података у личним здравственим картонима пацијената, на које се односи поступање наведене докторице.

Ко је сплитска докторица која је свјесно оштетила бројне пацијенте?

И старије колеге које су на ову тему хрватски медији контактирали, наводе како у својој дугогодишњој праски за овако безобзиран случај у Хрватској никада чули нису. Многи се чуде и питају, питају, што је навело на овакве непрофесионалне кораке. Можда лоша материјална ситуација која је претворила у дилера у бијелом мантилу, како се по граду Сплиту и околини прича? Или овиснички пакао у који је сама можда упала, бројни се питају, преноси "Слободна Далмација".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана