Докази о корупцији у EULEX-у на 40 страна

Агенције
Докази о корупцији у EULEX-у на 40 страна

Приштина - Суспендовани тужилац EULEX-а Марија Бами предала је Европској канцеларији за борбу против проневјера и корупције (OLAF) више од 40 страна доказа о кршењу закона у EULEX-у, назвавши менаџмент мисије "мафијашким".

Марија Бами је, подсјећајући званичнике ЕУ да има 30 година искуства као правник и 18 као тужилац који је "добио многе осјетљиве и велике случајеве на Косову", у жалби из септембра 2014. године до детаља описала неправилности, укључујући сумње поводом умијешаности судије Франческа Флорија и главног тужиоца Јарославе Новотне у корупцију у случају Иљира Толаја.

Бами је такође писала о некомпетентности одређених тужилаца да обављају посао и изразила сумње да су они примљени само на основу познанстава из БиХ.

Између осталог, навела је да је шеф извршног сектора у EULEX-у Матс Матшон тајно пустио у оптицај садржај писама у којима се наводи да неколико британских тужилаца нису квалификовани. Ова писма је послао тужиоцу Џонатану Рателу који их је, како тврди Бами, потом послао британским тужиоцима.

- Сада ме чланови те екипе и цјелокупни овај коруптивни мафијашки менаџмент хладнокрвно чекају - навела је Бами. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана