Дочек патријарха Порфирија у Беранима

ГС
Дочек патријарха Порфирија у Беранима

БЕРАНЕ - Његова светост патријарх српски Порфирије у недјељу ће у селу Велика код Плава служити Свету архијерејску литургију поводом 80 година од страдања светих мученика величких и горњеполимских, а сутра ће за њега бити организован свечани дочек у манастиру Ђурђеви Ступови код Берана.

Патријарх Порфирије биће свечано дочекан сутра у 19.30 часова.

Литургија у Цркви Светих мученика Кирика и Јулите почеће у недјељу у 9.00 часова, најављено је из Епархије будимљанско-никшићке.

Из СПЦ је саопштено да је Велика, као најстрадалније село у Горњем Полимљу, постала мјестом саборног помињања свих горњеполимских жртава пострадалих од наци-фашиста током Другог свјетског рата.

"Потомци жртава, у знак молитвеног сјећања на мучеништво предака, почели су градњу Цркве Светих Кирика и Јулите 28. јула 1994. године, када је темеље храма освештао блажене успомене митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Завршену цркву су освештали 28. јула 2001. године митрополит Амфилохије и епископ Јоаникије", наводи се у саопштењу СПЦ.

Геноцид у селу Велика у општини Плав починиле су нацистичке војне формације и СС трупе "Скендербег" у другој половини 1944. године, пред крај рата.

Новија истраживања показују да је тада страдало више од 500 цивила, од којих више од 100 дјеце.

Скупштина Црне Горе усвојила је Резолуцију о геноциду у Пиви и Велици 30. јула 2022. године.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана