Добровољци у украјини немају институционалну подршку Загреба

Срна
Добровољци у украјини немају институционалну подршку Загреба

Загреб - Хрвати који се боре на страни украјинске војске не уживају институционалну подршку и њихов одлазак на украјинско ратиште није везан ни за једну хрватску државну институцију, саопштило је јуче Министарство иностраних и европских послова Хрватске.

На украјинском ратишту налазе се хрватски држављани, конкретно њих осам, али њихов одлазак није везан ни за једну од хрватских институција, нити их оне на било који начин подржавају, наводи се у реаговању на саопштење руског Министарства спољних послова које позива Загреб да спријечи учешће хрватских добровољаца на страни украјинске војске.

"Без обзира на то што се ради о врло малом броју појединаца, то нас забрињава и ситуацију пратимо с највећом озбиљношћу", каже се у саопштењу.

Министар иностраних и европских послова Хрватске Весна Пусић потврдила је јуче да има хрватских држављана који се боре у Украјини, али искључиво у редовној украјинској војсци.

У саопштењу руског министарства наводи се да је Москву забринула и шокирала изјава Пусићеве којом је потврдила да у сукобу у Украјини учествују хрватски добровољци на страни украјинске војске, а да није довела у питање законитост таквог учешћа хрватских грађана у акцијама које проводе украјинске војне структуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана