Добављачи Агрокора ће наставити испоруку робе

Срна
Добављачи Агрокора ће наставити испоруку робе

Загреб - Добављачи "Агрокора" наставиће да снабдијевају робом овај концерн, потврдио је данас хрватски премијер Андреј Пленковић. Добављачи су се усугласили да се средства прво дозначе оним добављачима који су и сами у блокади.

Нова свјежа средства омогућит ће да и најмањи ОПГ добије средства, како би омогућили исплату плаћа и нормално Функционирање, додао је. Новинарима се обратила Марица Видаковић из Краша. "Сви добављачи су проживљавали доста тешко и ка

Он је додао да је послије именовања повјереника Владе Хрватске за "Агрокор", сада најважније да се осигура свјеж новац како би приоритетно били намирени добављачи чији су рачуни блокирани.

"На састанку је врло јасно артикулисан појам мјеница. Новац ће морати да врати крајњи корисник који их је искористио", рекао је Пленковић послије састанка са представницима добављача, преносе хрватски медији.

Добављачи од банака очекују хитну исплату 250 милиона евра, колико је потребно да им се деблокирају рачуни.

Финансијска агенција Хрватске потврдила је да су данас деблокирани сви рачуни концерна "Агрокор", јављају хрватски медији.

Трговачки суд у Загребу именовао је прије тога Анту Рамљака за ванредног повјереника "Агрокора", те забранио пљенидбу, покретање и вођење парничних, управних и поступака осигурања против концерна, чиме је омогућена деблокада рачуна концерна и његових фирми.

Процес именовања ванредне управе, у складу са Законом о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја за Хрватску, отворен је након што је Влада Хрватске јутрос предложила Рамљака за повјереника у "Агрокору".

Пореска управа Хрватске блокирала је 31. марта рачуне концерна "Агрокор", те компанија "Ледо", "Тисак", ПИК "Врбовец" и "Беље". У сриједу, 5. априла, блокиран је и рачун компаније "Франк", једног од највећих "Агрокорових" добављача.

Сабор је 6. априла усвојио Закон о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја за Хрватску, такозвани "лекс `Агрокор`", који ће омогућити поступак ванредне управе у предузећима чије обавезе премашују 7,5 милијарди куна /око милијарду евра/, те имају више од 5.000 запослених.

"Агрокор" има проблем са ликвидношћу због нагомиланих дугова у износу од шест милијарди евра, од којих највећи дио доспијева на наплату 2020. године. Овај концерн сву добит већ троши само на отплату камата.

Улогу лидера у тражењу рјешења преузела је Сбербанка, која држи више од половине дуга "Агрокора". Руска ВТБ банка је, уз Сбербанку, један од највећих повјерилаца "Агрокора".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана