До љета споменик Тесли у Госпићу

Срна
До љета споменик Тесли у Госпићу

ГОСПИЋ - У Госпићу ће до љета поново бити постављен споменик Николи Тесли, 28 година након што је миниран у протеклом рату.

Из кабинета градоначелника Госпића Карла Старчевића потврђено је да је завршена нова пројектна документација за трг на којем ће се налазити скулптура свјетски признатом научнику, чиме су демантоване медијске спекулације да ће споменик Тесли бити постављен у Ријеци, у оквиру Европске пријестонице културе.

Из кабинета градоначелника Старчевића су за портал "Новости", чији је издавач СНВ, рекли да је одлуку да споменик буде постављен испред Културно-информативног центра донијело Градско вијеће у тадашњем саставу још 2014. године.

"Град Госпић од 2017. године ради на свим нивоима да би тај споменик био постављен тамо гдје је тадашње Градско вијеће и одлучило. Средства у буџету за 2020. су обезбијеђена. Пројектна документација је готова, а у току је припрема поступка јавне набавке за извођење радова", наводи се у саопштењу из кабинета градоначелника.

Разлог због којег споменик није раније постављен јесте измјена првог пројекта, објашњавају, јер су у сарадњи са струком оцијенили да ранији пројекат није рјешење и не одговара личком поднебљу.

"Чекали смо нову пројектну документацију која је сада потпуна. Пројекат је лијепо осмишљен, биће минималистички уређен, добро освијетљен трг са зеленим површинама и вјерујемо да ће Теслин споменик тамо наћи свој мир. Ако све буде текло по плану, вјерујемо да ће до љета споменик бити постављен", кажу из кабинета.

Споменик Николи Тесли у Госпићу миниран је 16. фебруара 1992. године.

У међувремену Хрватска је прогласила 10. јул Даном Николе Тесле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана