До априла на банкоматима у Хрватској само новчанице од 10 и 20 евра

Г.С.
До априла на банкоматима у Хрватској само новчанице од 10 и 20 евра

ЗАГРЕБ - Идућу седмицу биће у употреби тек сваки трећи, односно око 1.300 од 4.000 банкомата колико их је у Хрватској. Преосталих 2.700 банкомата је изван функције како би се од 1. јануара на њима могли подизати еури.

Биће то само новчанице од десет и двадесет евра, пише у уторак Вечерњи лист.

Банкомати који сада имају само куне гасе се у поноћ 31. децембра те ће се иза Нове године такође пунити еврима како би од средине јануара свих четири хиљаде банкомата било у пуној функцији. Куне су национална валута и једино службено средство плаћања још само пет дана, након чега палицу преузима евро, али с кунама ће се и након што службено оду у историју моћи плаћати до 14. јануара.

Прва три мјесеца банкомати ће давати само новчанице од 10 и 20 еура, а од априла додаће им се и новчанице од 50 евра. Новчаница од стотину евра нудиће се само изнимно и то на мјестима гдје банкари процијене да пуно људи подиже пуно новца!

Тк ових дана подиже новац из банкомата може то слободно учинити у првом активном банкомату на којега наиђе, независно којој банци тај банкомат припада. Ниједна банка неће зарачунавати накнаду за подизање новца туђих клијената све до 15. јануара како би у овом прелазном раздобљу грађани трошили мање времена на потрагу за банкоматима и лакше долазили до готовог новца.

Иначе, банкари тврде да је прилгођавање банкомата један од најзахтјевнијих елемената процеса увођења евра. Потребно је нешто више од 40.000 банкоматских касета прилагодити за нове димензије новчаница евра, које су другачије у односу на новчанице куна. Такође, за сваки банкомат је потребна софтверско прилагођавање и иницијализација нових банкоматских касета што захтијева физички долазак на локацију.

Свим се грађанима савјетује да на прелазу из старе у нову годину прибаве онолико готовог новца колико мисле потрошити, свеједно јесу ли то куне или еври јер су обје валуте у прелазном раздобљу равноправно средство плаћања. То упозорење посебно вриједи за људе који плаћају преко мобилних апликација или интернета јер услуге интернетског и мобилног банкарства неће бити доступне цијели викенд, пише Вечерњи лист, преноси Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана