Медији: Београдски адвокат Берић у Хрватској ухапшен због Баје Малог Книнџе

Tанјуг
Foto: Г.С.

ЗАГРЕБ - Недавно хапшење београдског адвоката Немање Берића у Хрватској изазвало је пажњу јавности, а хрватски портал Дневно, позивајући се на неименоване изворе, пише да он није ухапшен због пјесме „До Динаре ниђе не стајем“, већ због снимка објављеног на Инстаграму са Бајом Малим Книнџом.

За Бају Малог Книнџу кажу да је контроверзни српски пјевач познат по пјесмама које величају четничког војводу Момчила Ђујића. „Према тим тврдњама, управо је пропагирање националистичких пјесама подстакло реакцију хрватских власти“, пише Дневно.

Прве информације о хапшењу адвоката Берића, иначе Крајишког Србина који сада живи у Београду, биле су да је то зато јер је на путу за Книн пјевао пјесму „До Динаре ниђе не стајем” и то објавио на свом Фејсбук профилу.

Хрватска полиција је, како су тада пренијели медији, процијенила да Берић том пјесмом нарушава јавни ред и мир, па је 10. августа задржан на граничном прелазу Бајаково, док је покушавао да напусти Хрватску.

Приведен је судији за прекршаје у Шибенику који му је одмах изрекао затворску казну у трајању од 15 дана.

Хапшење Берића у Хрватској изазвало је бројна реаговања у Србији, а из Адвокатске коморе Србије затражено је од амбасадорке Јелене Милић да посјети Берића у Шибенику и истражи околности његовог хапшења.

Комора тражи да се утврди да ли су хапшењем прекршена Берића људска права и слободе.

На хапшење Берића реаговао је одмах и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта затраживши од министра спољних послова Србије Марка Ђурића да пошаље најоштрији протест свом хрватском колеги Гордану Грлићу Радману због неприхватљивог хапшења и изречене затворске казне од 15 дана крајишком Србину Немањи Берићу због тога што је пјевао крајишке песме.

Линта је оцијенио да је судија за прекршаје у Шибенику Берића осудио на „скандалозних“ 15 дана затвора.

Линта је нагласио да је пресуда Берићу коју је донио Општински суд у Шибенику још једна од многих етничких мотивисаних и дубоко неправедних пресуда донијетих с циљем да се крајишки Срби застраше и одрекну корена и свог крајишког порекла.

„То, између осталог, значи да не смију да јавно пјевају завичајне и крајишке пјесме јер тиме наводно ремете јавни ред и мир“, навео је Линта.

„Досад је деветоро Срба са подручја Книна ухапшено и осуђено за исти прекршај и објаве на Фејсбуку. Од тога броја седморо је осуђено на затворске казне од 15 дана, један на условну затворску казну и један на новчану казну од 1.000 евра“, навео је Линта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана